SPEKTAKL NA NEBU: Arapska "Nada" oduševila prvim fotografijama Marsa, pogledajte šta je zabilježeno na Crvenoj planeti

Kako su objavili iz agencije, fotografija je snimljena na visini od 24.700 kilometara dan nakon što je sonda ušla u orbitu planete.

  • HiTec

  • 15. Feb. 2021  15. Feb. 2021

  • 0

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju još jedan razlog za slavlje. Njihova sonda "Hope", odnosno "Nada", nakon uspješnog ulaska u orbitu Marsa, poslala je i prve fotografije Crvene planete.

Na fotografiji koju je objavila UAE svemirska agencija, može se vidjeti najveći vulkan u Sunčevom sistemu Olympus Mons, okupan ranojutarnjim svjetlom.

Kako su objavili iz agencije, fotografija je snimljena na visini od 24.700 kilometara dan nakon što je sonda ušla u orbitu planete.

Oduševljenje objavljenom fotografijom pokazao je i vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid Al-Maktoum.

"Prva fotografija Marsa koju je napravila prva arapska sonda u povijesti", napisao je.

Podsjetimo, sonda "Hope/Nada" trebala bi sljedeće dvije godine proučavati vremenske uvjete na Marsu i jedna je od tri sonde koje će tokom februara stići do Marsa. Još se očekuju kineska i američka sonda, koje bi trebale stići u sljedećih nekoliko dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...