KAKO JE GOVORIO BALAŠEVIĆ: "Sarajevu nikad nije falilo emocija, što ga je, nažalost, skupo stajalo"

"Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dijete – zaigrano, prostodušno, naivno…"

  • Estrada

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 3

Legendarni kantautor Đorđe Balašević često je u svojim pjesmama, biografiji i govoru na koncertima spomenuo i glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Jedan od najpoznatijih i viralnih citata ovog srbijanskog pjevača je onaj u kojem govori o gradovima bivše Jugoslavije:

"Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dijete – zaigrano, prostodušno, naivno… Beograd je, recimo, taj Beograd… Muškarčina, švaca i galamdžija u raspasanoj bijeloj košulji, na hoklici pred prepadnutim svircima… i Zagreb je gospon Zagreb… Koketni gebelovski brčići, prefrigani šmek preko jutarnje štampe… Najveću larmu podigne kad zvecne kašičicom o rub porculanske šoljice… Pa gospođa Ljubljana… Snežna kraljica, uobražena, elegantna, racionalna… koja je tako hladno napustila taj brak iz računa čim je shvatila da računa više nema. A Sarajevo… Lakovjerno, djetinjasto… zato ono prvo i pruža ruke…", primijetio je Balašević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...