TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Poklanjamo recept za buhtle sa pekmezom od šljiva (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 110 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

SASTOJCI

180 ml mlijeka

240 g glatkog brašna

120 g oštrog brašna

25 g svježeg kvasca

30 g šećera

1 limun

2 jaja

120 g maslaca

10 ml ruma

150 g pekmeza od šljiva

šećer u prahu

PRIPREMA

U zdjelicu razbijemo cijelo jaje, dodamo jedno žumance i umutimo ih, glatko i oštro brašno prosijemo u istu zdjelu i promiješamo, a limunovu koricu naribamo.

U zdjelu ulijemo mlako mlijeko (cca. 35°C), dodamo mrvljeni kvasac, kašičicu šećera i pjenjačom dobro izradimo sastojke.

Zatim dodamo trećinu mješavine brašna, još jednom dobro izmiješamo sastojke, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže 15-ak minuta.

Potom u smjesu dodamo preostalu mješavinu brašna, naribanu koricu limuna, šećer, ulijemo rum, umućena jaja i rastopljeni maslac, malo posolimo, promiješamo i kuhačom istučemo tijesto dok se ne počne odvajati od stijenke zdjele.

Ovako pripremljeno tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže.

Nakon 40-ak minuta, tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljamo ga na debljinu 1 centimetra, iz njega izrežemo krugove promjera 6-7 centimetara, a višak tijesta odstranimo.

Svaki krug od tijesta nadjenemo pekmezom od šljiva, od njih oblikujemo kuglice spajajući im rubove i pazeći da ne iscuri nadjev, umočimo ih u rastopljeni maslac i namašćenom stranom okrenutom prema gore, slažemo u maslacem premazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu te ih stavimo peći 30-ak minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C.

Gotove buhtle posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...