AVDO AVDIĆ DIREKTAN: "Tužilaštvo BiH nikad nije uhapsilo nijednog čelnika entiteta RS. GORDANA TADIĆ je očito u panici nakon što je sa mjesta predsjednika VSTV-a smijenjen Milan Tegeltija..."

GordanaTadić optužila je Avdića za anticivilizacijsko i barbarsko diskreditiranje njene ličnosti i širenje nacionalne i vjerske mržnje.

  • Mini market

  • 23. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 6

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić i predstavnicima te pravosudne institucije zbog niza neutemeljenih tvrdnji, optužbi i ozbiljnih pritisaka na rad novinara Avde Avdića.

Tadić je Avdića optužila za anticivilizacijsko i barbarsko diskreditiranje njene ličnosti i širenje nacionalne i vjerske mržnje.

"Ovo sam doživio upravo ovako kako su kolege iz Udruženja BH novinari reagirali i ovom prilikom želim da im se zahvalim na ovoj reakciji. Napokon, da neko upozori na bahato ponašanje glavne državne tužiteljice koja je u proteklom periodu odlučila da uzme dva slučaja, slučaj ‘Dragičević’ i slučaj ‘Memić’, da dva oca koja opravdano traže istinu za svoju djecu, uzme kao žive štitove da bi rješavala neke svoje druge probleme. Dakle, Gordana Tadić je očito u panici nakon što je sa mjesta predsjednika VSTV-a smijenjen Milan Tegeltija, i sve sada što objavite o Gordani Tadić, a ja sam objavljivao u proteklih 4-5 godina o njoj kontinuirano, ona kaže da je napadamo zbog toga što neko želi da spriječi njeno istraživanje u predmetu ‘Memić’, a ona je taj predmet preuzela prije dvije godine. Ovo što je do sad uradila, prema ovim dokumentima koje ja imam, ovo je potpuna besmislica. Koliko god ja imao osuda u javnosti, to je tako".

"Pročitao sam dokumente i ja se nadam da će javnost uskoro progledati da vidi da je sve to prevara. Zašto? Zato što glavni akteri neće biti uhapšeni, niko ne pominje tadašnju kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić, ona je danas sutkinja Suda BiH. Niko ne pominje njenu zamjenicu Aidu Topalović, također, ona je kantonalna tužiteljica u Sarajevu. Niko ne pominje dvoje postupajućih tužitelja, Mladena Furtulu i Ivanu Petković koji su danas u Tužilaštvu BiH. Dakle, osobe koje su pominjane u proteklom periodu, niko ih više ne pominje, pominju se neka treća lica, i sad kad vi upozorite na to, postajete osoba koja priprema atentat na glavnu državnu tužiteljicu koja je do sad preživjela pet ili šest atentata – kazao je Avdić koji je u proteklom periodu više puta isticao da je Tužilaštvo najveći problem BiH".

"To što Milan Tegeltija nije više na čelu VSTV-a, znači da mogu slijediti korjenite promjene. Ne znači da su već postignute određene promjene, jesu u VSTV-u, i postoji put na kojim bi se trebale riješiti određene stvari unutar samog bh. pravosuđa. Ali, ovdje je najveći problem Tužilaštvo BiH koje ne istražuje nijedan slučaj u RS-u, Tužilaštvo koje ne može prići nijednom poduzetniku, nijednom zvaničniku u Zapadnohercegovačkom kantonu ili kantonima južnije od Ivana. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine isključivo procesuira osobe sa sjedištem u Sarajevu iz svih političkih partija. U Federaciji BiH hapšeni su predsjednik FBIh Živko Budimir, premijer Federacije Fadil Novalić, dopremijer Federacije Jerko Ivanković Lijanović, ministar MUP-a Federacije Predrag Kurteš. Zna li iko od vaših gledalaca ili iko od javnosti, da li je ijedan ministar iz Vlade RS-a ikad uhapšen po bilo čijem nalogu, bilo kojeg tužilaštva, naročito Tužilaštva BiH? Nije naravno, zato stalno ponavljam, Tužilaštvo BiH je u ovom trenutku najveći problem koji se koristi za određene političke kampanje i razvalivanje ove države – smatra Avdić, te se u nastavku dotakao i afere ‘Ikona’".

"Ako pažljivo pratite, vidjet ćete da sve svjedoke u predmetu ‘Respiratori’ Tužilaštvo BiH pozivalo je javno, pa je uvodilo na glavni ulaz gdje su kamere, a svjedoke u predmetu ‘Ikona’ niko nikad nije vidio. Osim jednog slučajnog prolaznika u Tužilaštvu koji je vidio Milorada Dodika pa je dojavio novinarima, ali niko ni Dodika nije vidio kao ulazi u zgradu Tužilaštva BiH, vidjeli smo samo automobile – ističe Avdić, te dodaje da su hapšeni samo premijeri i predsjednici Federacije BiH, niko iz RS-a nije uhapšen, a Gordana Tadić je isključivi krivac za to stanje i ona je u raljama Dragana Čovića, Milorada Dodika i njihovih partnera u Sarajevu koji je koriste da se obračunavaju sa svojim političkim neistomišljenicima i da vrše razvaljivanje ove države", rekao je Avdić za Hayat tv.

On kaže da Tužilaštvo BiH nikad nije našlo zashodno da procesuira bilo koga ko je povezan sa organiziranjem neustavnog referenduma, te da Tužilaštvo BiH nikad nikog nije procesuiralo za slučaj ‘Ikona’ ili za nabavku respiratora u RS-u.

"Nikad nikog nisu procesuirali za izborne krađe u Doboju i Mostaru. U Srebrenici su bili pokušali pa su onda odjednom odustali od svega kada su vidjeli da to ide u pogrešnom pravcu", istakao je Avdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...