BILA JE HEROINA, JEDNA OD NAJVEĆIH: Hrabra Sarajka požrtvovano je jurišala na metke kako bi spasila druge, ratna priča počela je u srednjoj Bosni, a onda je ušla u historiju…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

Na 37. godišnjicu smrti sjećamo se velike Roze Papo, doktorice i učesnica Narodnooslobodilačke borbe.

Rođena je 6. februara 1914. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet je završila 1939. godine u Zagrebu. Prije Drugog svjetskog rata je radila kao doktorica u bolnicama u Sarajevu, Begovom Hanu i Olovu.

Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine uspostavila je veze s Narodnooslobodilačkim pokretom na Ozrenu i sarađivala je s Ozrenskim partizanskim odredom, a u decembru mu se pridružila i postala upravnica bolnice Odreda. Potom je bila referent saniteta Prvog udarnog bataljona i Šeste istočnobosanske udarne brigade.

U martu 1943. godine, prilikom evakuacije ranjenika iz manastira Lovnica iz okolice Šekovića, formirana je velika partizanska bolnica u selu Donja Trnova, kod Bijeljine, čija je organizatorica i upravnica bila Roza. U septembru 1943. godine postavljena je za referenta saniteta i upravnicu bolnice 17. istočnobosanske divizije. Kasnije je bila upravnica Hiruške pokretne bolnice Druge armije.

U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljena je 1942. godine.

Nakon oslobođenja Jugoslavije, nastavila je profesionalnu ljekarsku karijeru u Jugoslavenskoj armiji. Završila je specijalizaciju iz infektologije i bila prva načelnica novoformirane Klinike za zarazne bolesti (1961.) na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a od 1965. godine je bila i profesorica za infektivne bolesti. Bila je predsjednica Glavne vojno-ljekarske komisije VMA.

ROZA PAPO S DRUGOVIMA 1944. GODINE

Bila je jedna od dvije žene s generalskim činom u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Umrla je 25. februara 1984. godine u Beogradu.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih odlikovanja, među kojima su Orden zasluga za narod sa srebrenom zvijezdom, Orden bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem i drugi…

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...