KAKAV PREOKRET: Ovo je prva zemlja članica EU čiji građani primaju kinesku vakcinu, iako samo 27 posto od broja ispitanih vjeruje u njenu djelotvornost

Ljekari širom zemlje danas su dobili instrukcije da počnu s davanjem vakcine kineske državne kompanije "Sinofarm" starijim pacijentima.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 1

Mađarska je postala prva članica EU čiji građani primaju i kinesku vakcinu protiv koronavirusa, a zvaničnici nastoje da uvjere građane u njenu sigurnost i efikasnost.

Ljekari širom zemlje danas su dobili instrukcije da počnu s davanjem vakcine kineske državne kompanije "Sinofarm" starijim pacijentima.

Broj vakcina koje se koriste u Mađarskoj time je povećan na pet, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Među njima je i ruska vakcina „Sputnjik V“.

Međutim, Mađari izražavaju određeno nepovjerenje prema ruskoj i kineskoj vakcini, a zvaničnici nastoje da ga smanje.

Mađarska zvaničnica Sesilija Miler zatražila je od građana da „odbace sve strahove u vezi s ruskom i kineskom vakcinom, jer ih je više od 30 miliona ljudi primilo i nije imalo nikakve probleme“.

Vlada Mađarske, na čijem je čelu nacionalista Viktor Orban, oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je povjerenje Mađara u te vakcine nisko.

Od 1.000 ispitanih u Budimpešti, svega 27 odsto je reklo da bi primilo kinesku vakcinu, a 43 odsto rusku, dok je 84 odsto kazalo da bi prihvatilo vakcine proizvedene u zapadnim zemljama.

Uprkos tome, mađarski zvaničnici očekuje da će kineska "Sinofarm" vakcina doprinijeti znatnom povećanju stope vakcinisanih građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...