NOVA DRAMA NA KAVKAZU: Premijer Armenije upozorava na pokušaj vojnog udara

Armenski premijer Nikol Pašinjan upozorio je u četvrtak, 25. februara, na pokušaj vojnog udara protiv njega nakon što je vojska u izjavi zatražila da zajedno s Vladom podnese ostavku, javlja agencija Reuters.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

Pašinjan se suočava sa protestima i pozivima za ostavku, a njegovi kritičari smatraju da je na katastrofalan način vodio zemlju tokom prošlogodišnjeg sukoba između Azerbejdžana i armenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Pašinjan je, kako javlja agencija Reuters, odbio pozive da se povuče i otpustio šefa generalštaba oružanih snaga, objavila je novinska agencija Interfax.

U četvrtak je pozvao svoje pristalice na skup u centru glavnog grada Erevana kako bi ga podržali i obratio se naciji preko Facebooka.

Nije bilo jasno je li vojska voljna upotrebiti silu da potkrijepi svoju izjavu ili je njezin poziv da on odstupi bio samo usmeni.

Talas demonstracija protiv Pašinjana krenuo je u novembru, nakon što je premijer potpisao sporazum o prekidu vatre s Azerbejdžanom prema kojem je predata teritorija koju su do tada kontrolisale armenske snage.

Sporazumom je okončan sukob koji je trajao šest sedmica u Nagorno-Karabahu. U okršajima su poginule hiljade ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...