JAČA IMUNITET, DAJE SNAGU I ENERGIJU…: Otkrijte kako pravilno koristiti najjeftiniji lijek iz prirode

U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slično, vruća voda i drugi vrući napici također su uobičajni. To je dio tradicije stare hiljadama godina.

  • Zdravlje

  • 26. Feb. 2021  26. Feb. 2021

  • 0

Prema ajurvedi, redovna upotreba prokuhane vruće vode jača imunitet, daje snagu i energiju.

U našim krajevima, ali i na Istoku, upotreba vruće vode za piće se podrazumijeva.

U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama "kipjatok" se stalno drži u samovaru i normalno se pije umjesto hladne vode.

U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slično, vruća voda i drugi vrući napici također su uobičajni. To je dio tradicije stare hiljadama godina.


Zašto kuhati vodu?


Smisao kuhanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuhanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje hemijskih nečistoća iz vode.

Ako prokuhate običnu vodu s česme i pustite da vrije bar pet minuta, poslije hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuhanja je mikrobiološka i hemijska ispravnost vode.

Druga je svrha prokuhavanja suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biohemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu.

Voda i vatra leže u osnovi hemije, a prije svega biohemije.


Kuhanje uvodi agni u vodu


Kada pijemo nekuhanu vodu, naš unutrašnji agni mora probaviti sve bakterije, parazite, spore i plijesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti.

Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako vanjski agni već uništi ove neželjene tvari, bolest se ne javlja.

Kuhana voda ima višak agnija i samim tim se lakše probavlja u tijelu i potiče imunitet.

Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.


Kada pomaže vruća voda


Općenito se može reći da sve bolesti nastaju zbog nakupljanja tjelesnih toksina.

Kada je agni jak, korisni dijelovi hrane apsorbiraju se i sudjeluju u normalnom razvoju tkiva, a nekorisni se izbacuju kroz crijeva i urin.

Međutim, kada je agni slab, jedan dio hrane niti se apsorbira, niti se izbacuje. On ostaje da truhne u crijevima i stvara ljepljivu tvar neugodnog mirisa, koja se zove ama.

Nakupljanje ame u raznim dijelovima tijela leži u temelju svake bolesti.

Zato ajurveda kod raznih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuhane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju povišene temperature.

U akutnim stanjima, kada je visoka temperatura posljedica prehlade ili gripe, ajurveda propisuje da se koristi voda pripremljena u odnosu pola-pola.

Dakle, kuhajte litar vode dok ne ostane pola litra, a zatim je naspite u termosicu. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja vruće vode, groznica će brzo proći.

Naravno, voda ne smije biti vrela, da oprži jezik, već vruća, kao čaj.

Redovna upotreba prokuhane vode, koja je kuhana dok nije ostalo 75 posto početne količine, preporučuje se kod svih hroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost i druge.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...