MILAN TEGELTIJA OTVORENO: "Dodik me nije zadužio, VIDIM SE U POLITICI"

Nakon dvije pravosudne afere, u javnosti poznatije kao "Potkivanje", i pod velikim pritiskom domaće javnosti i međunarodne zajednice, Tegeltija je sredinom decembra prošle godine odlučio napustiti mjesto prvog čovjeka krovne bh. pravosudne institucije.

  • Mini market

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 4

Milan Tegeltija, novopečeni savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bivši predsjednik VSTV-a, u prvom razgovoru za Klix.ba na novoj funkciji kazao je da lider SNSD-a nije imao nikakav utjecaj na njega dok je bio u VSTV-u, a da se sada okreće političkom životu.

Nakon dvije pravosudne afere, u javnosti poznatije kao "Potkivanje", i pod velikim pritiskom domaće javnosti i međunarodne zajednice, Tegeltija je sredinom decembra prošle godine odlučio napustiti mjesto prvog čovjeka krovne bh. pravosudne institucije, piše Klix.ba.

U tom periodu u više navrata je poručio da se ne osjeća sigurno u Sarajevu, da se na VSTV vrše strašni politički pritisci i da je ta institucija kompromitovana. Tada je dobio veliku političku podršku i zaštitu vladajućeg SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom.

Po odlasku iz VSTV-a, nekoliko puta je na društvenim mrežama iznosio političke stavove o Republici Srpskoj, visokom predstavniku, Evropskoj uniji... Danas je govorio za portal Klix.ba.

Da li vas je Milorad Dodik zadužio nečim pa ste odlučili "okačiti kopačke o klin" u pravosuđu, i kao tužitelj i kao sudija odnosno da li svjetnička funkcija člana Predsjedništva BiH djeluje kao veći izazov ili mirnija luka nakon burnih događaja u VSTV-u?

Potpuno pogrešna je takva postavka stvari. Niti je mene predsjednik Dodik čim zadužio niti sam ja njega. Činjenica da imamo potpuno kompatibilan pogled i viziju na to kako BIH treba da izgleda i funkcioniše i kakva treba da bude pozicija Republike Srpske u BIH, a sve shodno Dejtonskom sporazumu i Ustavu, koji je njegov sastavni dio, je bila opredjeljujuća da svoje profesionalne kapacitete i iskustvo koje imam, stavim na raspolaganje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a time i Republici Srpskoj jer je Republika Srpska ogromnom većinom glasova dala mandat predsjedniku Dodiku da je predstavlja u Predsjedništvu BIH.

Pozicija savjetnika je sama po sebi drugačija jer nije pozicija donosioca odluka, nego pozicija čiji je smisao da donosilac odluka ima potrebne informacije i analize kako bi, u ovom slučaju predsjednik Dodik, imao na raspolaganju sve relevatne informacije prije donošenja odgovarajućih odluka.

Smatrate li da je potez, da nakon funkcije predsjednika VSTV-a postanete savjetnik stranačkog lidera i člana Predsjedništva, jedinstven slučaj u svijetu?

Ne, pa u najbližem okruženju u Republici Hrvatskoj ste imali predsjednika Hrvatske Josipovića koji je prije toga bio sudija. A da ne nabrajam brojne slučajeve u Evropi i svijetu. To je nešto sasvim normalno.

Kako mislite opravdati kritike, kojih već uveliko ima, da ste sve vrijeme zapravo radili pod političkom palicom lidera SNSD-a?

Ne mislim uopšte opravdavati te špekulacije i nebuloze. Neka misli ko god šta hoće, ali naglašavam da me tokom obavljanja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH predsjednik Dodik nikada nije nazvao ni da se informiše, a kamoli da nešto sugeriše u donošenju bilo kakvih odluka. Dok sam radio u pravosuđu, radio sam u skladu sa principima nezavisnog pravosuđa. Onda kada sam odlučio da se bavim pitanjima koja podrazumjevaju političko opredjeljivanje, dao sam ostavku i javno se opredjelio bez ikakvih kalkulacija.

Da li će se novi posao ticati, slobodno recimo, nastavka antiustavne Dodikove politike o uklanjanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, derogiranja nadležnosti, nipodaštavanju tužilaštva, suda i drugih institucija BiH - čiji ste član bili godinama donedavno ili će se ići u nekom drugom pravcu?

Prije svega, ne postoji nikakvo antiustavno djelovanje predsjednika Dodika. To je spin koji se ponavljanjem kao mantra pokušava nametnuti u javnom prostoru Federacije BIH. Upravo suprotno predsjednik Dodik se zalaže za dosljedno poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Problem je što Dejtonski sporazum i Ustav sa svojim rješenjima ne odgovaraju unitarističkim, centralistočkim i majorizirajućim tendencijama većine iz političkog Sarajeva, pa se onda vrši klasična licemjerna zamjena teza, da se onaj ko se zalaže za dosljedno provodjenje Ustava i Dejtona kao što je Dodik, etiketira za antiustavno djeluje, a oni koji se stvarno zalažu za antidejtonska i antiustavna rješenja proglašavaju nekim zaštitnicima od antiustavnog djelovanja. To je potpuna licemjerna glupost stvorena za potrebe indoktrinacije javnog mnijenja u Federaciji BiH.

Bili ste tužitelj, bili ste sudija, a sada ste savjetnik političara. Sada kada gledate iz jednog drugog ugla možete li nam reći ko od najviših bh. funkcionera krši Ustav i zakone?

Imate Valentina Inzka u OHR-u koji ima eksplicitnu i potpuno nedvosmislenu dejtonsku obavezu iz Aneksa 10 izvještavanja Republike Srpske na njen zahtjev, koji to arogantno odbija, iako stalno govori kako Dejtonski sporazum nije švedski sto. Očito je da za neke, uključujući Inzka, ipak jeste.

Nakon ostavke u VSTV-u počeli ste iznositi brojne politički stavove i komentare na društvenim mrežama. Vidite li se u budućnosti u politici?

Da. Ovaj angažman je sam po sebi vrlo političan i da se tu ne lažemo, ja od toga ne bježim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...