RAZVIO TEORIJU ZAVJERE; KUSTURICA ODBIO KANDIDATURU ZA SANU: "Brišite me, ne vjerujem u vaše dobre namjere..."

Kusturica je u otvorenom pismu, objavljenom na portalu "Iskra", naveo da brisanje sa spiska potencijalnih kandidata traži zato što ga je za članstvo, na Kostićev zahtjev, predložilo Odjeljenje za jezik i književnost SANU-a.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2021  01. Mar. 2021

  • 10

Reditelj Emir Kusturica odbio je kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, optuživši pritom predsjednika SANU Vladimira Kostića za miješanje u proces izbora novih članova.

Kusturica je u otvorenom pismu, objavljenom na portalu Iskra, naveo da brisanje sa spiska potencijalnih kandidata traži zato što ga je za članstvo, na Kostićev zahtev, predložilo Odjeljenje za jezik i književnost SANU.

Reditelj je ocijenio da je umjesto toga trebalo da ga kandiduje novostvoreno Odjeljenje za umjetnost SANU, „gdje su kandidati scenski umjetnici“.

„Trebalo bi da budem slijep kod očiju pa da povjerujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju za književnost i kontrolu nad armijom akademaca u drugim odjeljenjima, kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće“, naveo je Kusturica.

On je naveo i da bi kandidatura Odjeljenja za umjetnost „odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao“, s obzirom da je u polju filma postigao najveće rezultate, ali da su trenutno ta vrata otvorena „vrijednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz nego njihovo djelo“.

Kusturica je u pisanoj izjavi naveo i da se na odbijanje kandidature odlučio ne potcjenjujući to što su se „stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić“ kao članovi Odjeljenja za književnost.

„Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademci prije mene“, smatra Kusturica.

On je kazao i da „ne vjeruje u dobre namjere“ Vladimira Kostića, optuživši akademika da se „njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije razlikuje od ćutljive većine u Akademiji“.

„To viđenje je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava Akademije u vezi sa statusom i budućnosti Kosova i Metohije“, ocjenio je Kusturica.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...