VAŠ ISKRENI SAVEZNIK: Zašto svaki dan treba da jedete toplu supu?

Najkorisnija je kada se jede topla.

  • Jeste li znali

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 0

Još odmalena majke, nane, bake uvjeravaju nas u blagodati tople, domaće supe, posebno u zimskom periodu. Odlično grije, poboljšava varenje, osigurava organizmu potrebnu količinu elektrolita, jača imunitet i dobar je "lijek" za prehladu, piše "Mondo".

Kada se jede na visokim temperaturama, savršeno hidrira organizam, osigurava mu neophodnu dozu elektrolita koje gubimo znojenjem ili usljed čestih dijareja i povraćanja. Umiruje crijeva i pomaže i olakšava pražnjenje i izbacuje toksine putem jetre.

Ako se pravi od životinjskih kostiju, sadrži kolagen koji obnavlja hrskavicu, a utječe i na svježinu kože pa tako usporava starenje. Bonus je i što utječe na smanjenje celulita.

Vruća supa je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma, jer podstiče proizvodnju holecistokinina, hormona sitosti.

U praksi to znači da ćemo sa mnogo manje hrane vrlo brzo osjećati sitost i tako spriječiti nepotrebno prejedanje i taloženje masti.

Ono što, pak, stručnjaci napominju jeste da ove blagodati ne važe za potaže, odnosno krem čorbe. Osim što imaju dodatke u vidu pavlake, mlijeka i brašna, uvijek je zdravije "žvakati" povrće nego ga jesti u ovom obliku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...