ERDOGAN SLAVODOBITNO PORUČIO: "Među prvima smo u svijetu, počinje NOVO RAZDOBLJE..."

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je u njegovoj zemlji do sada protiv Covida-19 vakcinisano više od devet miliona stanovnika (10 posto populacije), čime je ušla među prvih pet zemalja svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 01. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 0

Erdogan se obratio nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

"Sa devet miliona vakcinisanih protiv COVID-19 (više od 10 posto), Turska je među prvih pet zemalja svijeta", rekao je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv pandemije koronavirusa, Erdogan je rekao kako pomno prate dešavanja u svijetu, naročitu u Evropi, te da u skladu s tim ažuriraju strategiju borbe protiv koronavirusa.

Erdogan je saopćio kako od danas u njegovoj zemlji započinje "novo razdoblje kontrolisane normalizacije". Prema njegovim riječima, u narednom periodu pooštravanje i popuštanje mjera u potpunosti će zavisiti od toka epidemije.

Tako je odlučeno da se mjera policijskog sata nedjeljom zadrži u gradovima visokog ili vrlo visokog rizika od širenja koronavirusa, dok u gradovima niskog i srednjeg rizika ova epidemiološka mjera više neće biti uvođena.

Sve ustanove u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju će otvoriti svoja vrata, kao i 8. i 12. razredi.

Erdogan je također potvrdio da će restorani, kafeterije, slastičarne, kafići i slične uslužne djelatnosti, izuzev one u gradovima koji još uvijek imaju status visokog rizika, otvoriti svoja vrata u periodu od 7 do 19 sati, pod uslovom da rade s kapacitetom od 50 posto.

Erdogan je govoreći u ekonomiji kazao kao je turski izvoz u februaru 2021. premašio 16 milijardi dolara, što je porast za 9,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći i o problemu rasizma u svijetu, Erdogan je rekao kako se kulturni rasizam pretvorio danas u institucionalni rasizam u mnogim evropskim zemljama, posebno u Francuskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...