PUKLA BRUKA: Reagovali studenti, traže reakciju nadležnih zbog uposlenice Filozofskog fakulteta u Tuzli s kokardom na glavi

Društvenim mrežama kruži fotografija koja je bila predmet saopštenja Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

  • Mini market

  • 02. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 0

Kako pišu mediji, uposlenica na Odsjeku za njemački jezik na Filozofskom fakultetu objavila je na društvenim mrežama fotografiju sa zastavom RS-a dok je na glavi nosila kokardu, a navodno je riječ o Admiri (Miji) Kalabić.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta objavilo je na svojoj Facebook stranici ovim povodom saopćenje u kojem traži da Fakultet i Univerzitet ispitaju ovaj slučaj i poduzmu ogovarajuće mjere.

- Kao organizacija koja okuplja i zastupa studente te se bori protiv svakog oblika diskriminacije, govora mržnje i/ili isticanja uvredljivih simbola, osjećamo potrebu da se oglasimo povodom aktuelne situacije. Pitamo se (a i Vas pitamo) – kolika je slučajnost da se takva objava nađe u javnosti nekoliko dana prije Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dok se u javnosti, također, promiču sporne, antidržavne izjave političara iz bosanskohercegovačkog entiteta RS?

Nadalje, pitamo se koji splet okolnosti treba da se desi da navede jednog akademskog građanina na ovakav čin. Ukoliko se utvrdi nepravilnost u ponašanju navedene, kao udruženje koje zastupa studente i nastoji se izboriti s raznim oblicima nepravde i problema unutar institucije Fakulteta koji ima veliki utjecaj na izgradnju svijesti kod mladih ljudi, osuđujemo ovakav oblik ponašanja! Osim prethodno navedenih ciljeva našeg djelovanja, kao studenti javnog fakulteta osuđujemo svaki čin podrivanja vrijednosti naše države, njenih simbola, historije, građana te državnih institucija, u ovom slučaju Fakulteta i Univerziteta. Stoga, ovim putem apelujemo na instituciju Filozofskog fakulteta te instituciju Univerziteta u Tuzli da se oglasi po ovom pitanju i, ukoliko je potrebno, poduzme adekvatne mjere - poručili su iz Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...