SLAVNA SARAJKA BILA JE JEDNA OD NAJVEĆIH: Vukla je korijene od slavnog vojskovođe, kao trogodišnja djevojčica ostala je bez oca, vinula se u zvijezde, a onda su je zaboravili

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 1

Na trinaestu godišnjicu smrti sjećamo se velike glumice Semke Sokolović-Bertok.

Semka je rođena 1935. godine u Sarajevu u obitelji Rasima i Abide Sokolović. Prema hrvatskom filmskom kritičaru Nenadu Polimcu, Semka vuče porijeklo od slavnog vojskovođe Mehmed-paše Sokolovića.

Otac Rasim Sokolović bio je finansijski inspektor, a preminuo je kada su Semki bile samo tri godine. Odrastala je uz sestru Bademu i majku Abidu. Sestra Badema kasnije je postala operna primadona u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Tokom školovanja, Semka se bavila mačevanjem, ali je od ovog sporta morala odustati zbog povrede. Osim uspjeha u bridžu, ostvarila je uspjehe i u šahu, jer je osam puta osvajala naslov šahovske prvakinje Hrvatske. U Sarajevu je pohađala glumačku školu.

Nakon položene velike mature (1953.), odlučila je okušati se na prijemnom ispitu glumačke akademije. Na čelu ispitne komisije bio je Branko Gavella. Semka Sokolović pripremila je "Smrt Smail-age Čengića – Harač", a nakon izvedbe primljena je na Akademiju. Svoj je radni vijek provela u Dramskom kazalištu Gavella, gdje je glumila od 1957. godine do mirovine. U mirovinu je otišla 1998. godine.

Osim u pozorištu, glumila je i u mnogim filmskim ostvarenjima. U karijeri je odigrala sedamdesetak pozorišnih uloga, snimila pedesetak filmova i petnaestak TV serijala. Imala je značajne pozorišne uloge od kojih su posebno ostale upamćene uloga Anke u djelu Miroslava Krleže "Kraljevo" te uloga Ane Petrovne u "Drami bez naslova". U bosanskohercegovačkom kandidatu za filmsku nagradu Oscar "Kod amidže Idriza" odigrala je glavnu žensku ulogu.

Na proslavu 50 godina pozorišta u kojem je provela 40 godina, nije pozvana.

Preminula je 4. marta 2008. godine u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...