DODIKOVA BRUKA ODJEKNULA U HRVATSKOJ: Europska investicijska banka provela istragu zbog dionice autoceste od Banje Luke do Doboja, NEVJEROVATNO je šta su otkrili

Povod za istragu i medijaciju je prijava stanovnika mjesta Hrvaćani, koji tvrde da je autocesta podijelila to naselje u blizini Prnjavora na dva dijela.

  • Regija

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 2

Europska investicijska banka (EIB) provela je istragu zbog dionice autoceste Banja Luka – Doboj te o svemu treba podnijeti izvještaj. To je potvrđeno za Radio Slobodna Europa (RSE) iz JP "Autoputevi Republike Srpske", kompanije koja je gradila autocestu na toj dionici, dugačku 35 kilometara i vrijednu 207 miliona eura, što je finansirao EIB.

Povod za istragu i medijaciju je prijava stanovnika mjesta Hrvaćani, koji tvrde da je autocesta podijelila to naselje u blizini Prnjavora na dva dijela.

Međutim, "Autoputevi RS" odbacuju tvrdnje mještana i ističu kako je autocesta Banja Luka – Doboj građena u skladu s “prethodno urađenom studijsko-planskom dokumentacijom i glavnim projektom”. Tvrde da su o tome, na javnim raspravama, upoznati i mještani općina kroz koje ta saobraćajnica prolazi.

- Javno preduzeće "Autoputevi RS" uvažavalo je sve argumentirane primjedbe zainteresiranih strana i uočene nedostatke otklanjali smo u zakonom utvrđenim rokovima.

Međutim, dogovor s grupom mještana Hrvaćana u nekoliko navrata je sabotiran, zlonamjerno i neistinito interpretiran s njihove strane i nećemo više ulaziti u polemiku s njima - navodi se iz JP "Autoputevi RS".

Uvijek trebaju čizme

S druge strane, stanovnici Hrvaćana tvrde da je jedna okrugla betonska cijev, čiji otvor ne prelazi prosječnu visinu desetogodišnjeg djeteta, već tri godine jedini put kojim se služe. Cijev je namijenjena odvodnji vode na dionici autoceste.

Stanovnici navode da su im kuće razdvojene od imanja, ambulante, autobuske stanice i crkve te da je cijev postala put koji spaja. Jedan od najstarijih mještana Hrvaćana Vasilj Rebaček (82) kaže kako se sa štapom u ruci kroz cijev provlači gotovo svakodnevno.

- Idem do Hrvaćana po lijekove, trgovina nam je u Hrvaćanima i moram se ovuda provlačiti - kaže Rebaček, objašnjavajući da je najbliži nadvožnjak, udaljen nekoliko kilometara.

Nenad Petković iz Hrvaćana kaže da je i on prisiljen prolaziti kroz cijev koja je predviđena za prikupljanje oborinske vode. Do betonskog okruglog prolaza dolazi se uskom stazom i spušta nekoliko metara do samog ulaza. Na ulazu u cijev najčešće se nalazi voda zaostala od prethodne kiše. Bez čizama se, kaže Petković, može proći jedino u ljetnim mjesecima.

Mještani Hrvaćana, naselja koje, prema popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, broji nešto više od 400 stanovnika, podnijeli su prijavu Europskoj investicionoj banci, tvrdeći da je kompanija "Integral inženjering" za JP "Autoputevi RS" gradila objekte na autocesti ne držeći se projekta i regulacijskih planova. Kako dodaju stanovnici Hrvaćana, promijenjen je i tok rijeke Crkvene.

- Ova vodenica je mljela žito za pet i više sela, bila je jedina do laktaške općine, a sada nema više ništa. Otkad je izgrađena autocesta, tu je baruština, smrdi, ne može se živjeti - kaže Slavoljub Bundalo, koji je vodenicu naslijedio od oca.

Kaže kako mu je autocesta onemogućila život u Hrvaćanima, jer s jedne strane, uz autocestu mu je kuća, a zemlja s druge strane saobraćajnice. Svakodnevna briga mu je kako prebaciti 80 ovaca na drugu stranu autoceste, jer nema nadvožnjaka.

Najavljuju nove tužbe

- Ja sada moram voditi ovce tri kilometra, to je nemoguće. Dolazio je neki stručnjak iz Prnjavora, vidio je moj kamiončić i kaže – što ne natovariš ovce na kamion pa voziš. A ja pitam tko će pohvatati 80 ovaca. Morao bih svaki dan za to platiti dva, tri mladića, da ukrcaju ovce kod kuće, pa iskrcaju na livadu, pa tamo ukrcaju navečer, pa iskrcaju kod mene kući - žali se Bundalo.

Stanovnici Hrvaćana kažu da neće odustati od zahtjeva da im se naselje poveže na adekvatan način. O svemu su upoznali i diplomate Europske unije u BiH koji su ih posjećivali te predstavnike Europske investicijske banke. Ako se ne riješe njihovi problemi, najavljuju nove tužbe, prenosi hrvatski "Poslovni dnevnik".

Također, Ratko Mihajlović, vlasnik zemljišta na kojem je izgrađena petlja, poslao je prijavu Europskoj investicijskoj banci u kojoj navodi da mu nije isplaćena izvlaštena zemlja te da mu je trasa autoceste uništila mogućnost da se bavi poljoprivredom od koje je živio.

- Moj najveći problem je što je trasa autoceste podijelila i uništila moje imanje te se kao registrirani poljoprivredni proizvođač više ne mogu baviti svojom osnovnom djelatnošću pa moram ugasiti posao - piše Mihajlović. Autocesta Banja Luka – Doboj dugačka je 72 kilometra.

U cijelosti je otvorena početkom oktobra 2018. godine, a ukupni troškovi izgradnje iznosili su 400 miliona eura. Posljednja je završena dionica u dužini od oko 35 kilometara, čiji sporni dio prolazi i kroz naselje Hrvaćani. Prva dionica, od Doboja do Prnjavora, otvorena je u septembru 2016. godine.

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...