AVDO AVDIĆ OTKRIVA: Nakon što ruski "Gazprom" isporuku plina prebaci na Turski tok, FBiH će platiti 23 miliona dolara!?

Federacija BiH morat će isplatiti mađarskim kompanijama 23 miliona dolara penala nakon što 1. aprila ove godine ruski "Gazprom" isporuku plina prema BiH prebaci na takozvani Turski tok.

  • Mini market

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 0

Ruski "Gazprom" je krajem prošle godine zvanično obavijestio bh. vlasti da od 1. aprila ove godine "Energoinvest", kao kupac gasa, navedeni energent isključivo može dobijati preko Turskog toka. Decenijama ranije, Federacija BiH se snabdijevala preko Ukrajine i Mađarske, ali su ruske vlasti, nakon invazije na Krimu, započele zaobilaziti Ukrajinu prilikom distribucije plina.
“Prelaskom na Turski tok, dosadašnja ruta transporta gasa preko Ukrajine, Mađarske i Srbije se mijenja.

"Kako u ugovoru za transport s FGSZ Mađarska za jednostrani raskid ugovora postoje penali, u više navrata smo pisanim zahtjevima i videokonferencijama s "Gazprom Exportom" pokušavali da zadržimo postojeći pravac snabdijevanja gasa upravo zbog penala s FGSZ-om, ali neuspješno. "Gazprom Export", kao isporučilac gasa, deklarativno je potvrdio da od 1. aprila 2021. godine gas možemo dobijati isključivo putem Turskog toka”, navela je direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjović u svom pismu upućenom krajem februara nadležnim federalnim institucijama. Ugovor sa mađarskom kompanijom FGSZ vrijedi do 2023. godine.

Transportni troškovi koje je "Energoinvest" plaćao Mađarima, u novembru prošle godine iznosili su oko 50 posto transportne cijene. Naime, tokom tog mjeseca, Federacija je morala platiti "Gazpromu" oko 3,6 miliona dolara za isporučeni plin, dok je Mađarima isplaćeno 1,8 miliona dolara za transportne usluge. No, ruski "Gazprom", već smo naveli, više ne želi Bosni i Hercegovini isporučivati plin tom rutom.

No, osim penala, Federacija bi mogla imati i dodatni, politički problem.

Na taj bi način Rusija drastično povećala kontrolu isporuke plina Federaciji BiH, odnosno Sarajevu. Prebacivanje na Turski tok trebalo je, podsjećamo, biti urađeno 1. januara ove godine, ali je Ministarstvo vanjskih poslova uputilo protestnu notu Ruskoj Federaciji kojom je traženo barem prolongiranje prebacivanja FBiH na Turski tok. Sada, međutim, više nema odgode. Plin ćemo ubuduće dobijati preko Turskog toka koji je bio na meti sankcija vlasti SAD-a, piše, između ostalog, Avdo Avdić za "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...