Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
22. Maj 20250
Naš današnji obrok gotov je za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
05. Mar. 2021 05. Mar. 2021
0
SASTOJCI
Za biskvit:
4 jaja
450 g šećera
1 vanilin šećer
250 g jogurta
250 ml ulja
500 g brašna
1 prašak za pecivo
Za čokoladni umak:
450 g tamne čokolade
500 ml mlijeka
250 g maslaca
3 kašike šećera
3 kašike kakaa
Za fil:
Pekmez od šljiva ili 1 puding po vašem ukusu, pripremljen sa 300 umjesto 500 ml mlijeka
400 g kokosovog brašna za uvaljati
PRIPREMA
U posudu za miksanje sipajte jaja i kremasto ih umutite. Zatim dodajite kašiku po kašiku šećera (pomiješan sa vanilin šećerom).
Postepeno ulijevajte jogurt pa ulje. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, prosijte ih preko smjese pa ih laganim pokretima umiješajte.
Kalup veličine 35x27x6 cm obložite pek-papirom i ravnomjerno raspodijelite tijesto. Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 175°C gornji/donji grijači 35-40 minuta. Ako vam pred kraj na površini puno potamni, stavite sloj alu-folije i nastavite sa pečenjem. Na kraju provjerite čačkalicom da li je gotov.
Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa, pustite 5 minuta da se ohladi pa ga oprezno okrenite i skinite korišteni pek papir. Ostavite ga da leži na gornjoj strani, jer ćete ga tako lakše rezati.
Odstranite okrajke od ohlađenog kolača i izrežite ga na kocke iste veličine. Po želji kocke horizontalno prerežite pa punite pekmezom ili pudingom.
Nakon punjenja, pripremite umak od čokolade. Sve sastojke sipajte u šerpu i zagrijavajte dok se ne otope i povežu.
Pripremite dvije zdjele. U jednu stavite umak (trebao bi biti topao ili čak vreo) a u drugu kokos. Kocke kolača stavite prvo u umak, ostavite malo da okapaju pa ih okrenite u kokosovom brašnu.
Gotove čupavce redajte na tacnu obloženu pek-papirom i stavite na hlađenje u frižider na barem 1-2 sata.
Prijatno!
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
22. Maj 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
17. Apr. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
18. Mar. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane…
11. Feb. 20250
HiTec
SAMSUNGOVI PAMETNI TELEFONIi DONOSE SNAŽNE PERFORMANSE: Ipak, neke greške se poavljaju
Prije 2h0
Kultura
QUENTIN TARANTINO JE SVE ANALIZIRAO I OBJASNIO: Kaže da su ovi filmovi označili kraj zlatnog doba Hollywooda
Prije 2h0
Politika
ENVER HALILOVIĆ O SAMITU U SKOPLJU: "Nažalost, Bosna i Hercegovina čak nije uspjela ni da ponudi..."
Prije 3h0
Hronika
TEŽAK UDES MOTOCIKLISTE IZ BOSNE I HERCEGOVINE U AUSTRIJI: Spasavao ga helikopter
Prije 3h0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
Prije 11h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.