TAKO SU SLADILI NAŠI STARI: Napravite jednostavne, sočne i mekane čupavce i oduševite ukućane

Naš današnji obrok gotov je za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 05. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 0

SASTOJCI

Za biskvit:

4 jaja  

450 g šećera

1 vanilin šećer

250 g jogurta  

250 ml ulja

500 g brašna  

1 prašak za pecivo  

Za čokoladni umak:

450 g tamne čokolade

500 ml mlijeka

250 g maslaca

3 kašike šećera

3 kašike kakaa

Za fil:

Pekmez od šljiva ili 1 puding po vašem ukusu, pripremljen sa 300 umjesto 500 ml mlijeka

400 g kokosovog brašna za uvaljati

PRIPREMA

U posudu za miksanje sipajte jaja i kremasto ih umutite. Zatim dodajite kašiku po kašiku šećera (pomiješan sa vanilin šećerom).

Postepeno ulijevajte jogurt pa ulje. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, prosijte ih preko smjese pa ih laganim pokretima umiješajte.

Kalup veličine 35x27x6 cm obložite pek-papirom i ravnomjerno raspodijelite tijesto. Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 175°C gornji/donji grijači 35-40 minuta. Ako vam pred kraj na površini puno potamni, stavite sloj alu-folije i nastavite sa pečenjem. Na kraju provjerite čačkalicom da li je gotov.

Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa, pustite 5 minuta da se ohladi pa ga oprezno okrenite i skinite korišteni pek papir. Ostavite ga da leži na gornjoj strani, jer ćete ga tako lakše rezati.

Odstranite okrajke od ohlađenog kolača i izrežite ga na kocke iste veličine. Po želji kocke horizontalno prerežite pa punite pekmezom ili pudingom.

Nakon punjenja, pripremite umak od čokolade. Sve sastojke sipajte u šerpu i zagrijavajte dok se ne otope i povežu.

Pripremite dvije zdjele. U jednu stavite umak (trebao bi biti topao ili čak vreo) a u drugu kokos. Kocke kolača stavite prvo u umak, ostavite malo da okapaju pa ih okrenite u kokosovom brašnu.

Gotove čupavce redajte na tacnu obloženu pek-papirom i stavite na hlađenje u frižider na barem 1-2 sata.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...