NJEMAČKA KANCELARKA OČI U OČI SA PREDSJEDNIKOM TURSKE: Merkel i Erdogan o važnim odlukama vezanim za Siriju

Jedna od tema bila je i Libija, a Erdogan je poručio kako je prioritet izglasavanje povjerenja novoj vladi kako bi što prije počela s radom.

  • Svijet

  • 06. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je poručio kako Evropska unija treba finansijski i tehnički podržati dobrovoljni povratak u Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Odjela za komunikacije Ureda predsjednika Turske navedeno je kako je Erdogan putem videokonferencije razgovarao sa Merkel, a tokom razgovora bilo je riječi o bilateralnim odnosima i regionalnim temama.

Erdogan je istaknuo kako pridaje veliku važnost nastavku redovnih kontakata i dijaloga s kancelarkom Merkel.

Rekao je kako njegova zemlja nastavlja odlučnu borbu protiv pandemije, da je u Turskoj započet proces postepene i kontrolisane normalizacije te kako se nastavlja i proces vakcinisanja stanovništva.

Erdogan je poručio kako vjeruje da će, zajedno sa pozitivnim pomacima u borbi protiv pandemije, od aprila početi siguran i turizam bez prepreka.

Jedna od tema razgovora bile su i sirijske izbjeglice, a Erdogan je poručio kako je Turska jedina zemlja koja štiti i aktivno pruža pomoć milionima izbjeglica iz Sirije.

"Evropska unija treba pružiti finansijsku i tehničku podršku u vezi s dobrovoljnim povratkom u Siriju", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik govorio je i o potrebi ažuriranja Sporazuma 18. mart, potpisanog između Turske i EU-a o pitanju migracija, te kako je Turska i dalje pri konstruktivnom stavu oko istočnog Mediterana i Egejskog mora.

Jedna od tema bila je i Libija, a Erdogan je poručio kako je prioritet izglasavanje povjerenja novoj vladi kako bi što prije počela s radom.

Dodao je, također, da bi se politički proces u Siriji trebao učinkovito nastaviti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...