ZNATE LI ZAŠTO SE NA ZAPADU NE RADI NEDJELJOM: Vjerovali ili ne, ta odluka nema nikakve veze s nekim papom ili crkvenim poglavarom, donio ju je slavni vojskovođa

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 07. Mar. 2021  

  • 0

Nedjelja je na europskom kontinentu posljednji dan u sedmici, drugi dan vikenda, koji se nalazi između subote i ponedjeljka, a povijesno je prvi dan u sedmici, što se može vidjeti i na svim kalendarima izdanim prije 1962. godine. Smatra se praznikom u zemljama s kršćanskom tradicijom, kada kršćani najčešće posjećuju crkvu. U Gregorijanskom kalendaru, ni jedno stoljeće ne može započeti nedjeljom. U židovskom kalendaru, ni jedna godina ne može započeti nedjeljom. Bilo koji mjesec koji započinje nedjeljom imat će petak trinaesti.

U mnogim državama, uključujući veći dio Europe i Južne Amerike (osim Brazila), nedjelja je posljednji dan u sedmici. U ostalim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, smatra se za prvi dan, tradicionalni pogled izveden od starih Jevreja, Egipćana i Svetog Rimskog Carstva.

Nedjelja se smatra svetom među većim dijelom kršćana i često dan odmora i odlaska u crkvu.

A, sve je počelo davne 321. godine, kada je car Konstantin I. proglasio dies solis obaveznim praznikom i za kršćane i za mitraiste: “Svi suci i stanovnici gradova te svi umjetnici trebaju mirovati na častan dan Sunca.”

Od obaveznog odmora bili su izuzeti seljaci ako su u pitanju bili hitni poljoprivredni radovi. Konstantin je time zadovoljio poklonike dviju religija, a sebe je i dalje na kovanicama prikazivao kao božanstvo Sol invictus (Nepobjedivo Sunce), u čast kojeg se i danas nedjeljom ne radi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...