PRERANO I PREBRZO ĆELAVITE: Ništa ne brinite, priroda ima rješenje za opadanje kose!?

Zdrava, gusta i lijepa kosa oduvijek je bila simbol zdravlja i ljepote, stoga je prorijeđena kosa ili ćelavost, problem s kojim se i muškarci i žene teško nose. 

  • Zdravlje

  • 07. Mar. 2021  

  • 0

Ako gubite 50-150 vlasi dnevno, to je normalno stanje, no opada li vam više kose od toga, riječ je o poremećaju, koji je usto neugodno vidljiv. 

Gubitak kose može biti uzrokovan velikim emocionalnim stresom, poremećajem rada hormona, bolestima, lošom prehranom, nasljednim faktorom, uzimanjem lijekova i sl. 

Srećom, postoje prirodna rješenja koja vam mogu pomoći da uspješno doskočite problemu opadanja kose. 


Budući da je gubitak kose često uzrokovan emocionalnim stresom, jako je važno da smanjite stres i da život počnete shvaćati manje ozbiljno. 

Jelovnik obogatite ekološkim i svježim voćem i povrćem, koje čiste organizam od toksina i djeluju protuupalno. 

Takva hrana često blokira ili smanjuje pretvaranje testosterona u DHT (dihidrotestosteron). A upravo je taj nusprodukt muškog hormona veliki krivac za opadanje i gubitak kose kod muškaraca.

Izbjegavajte rafinirana industrijska ulja, šećer, prerađenu hranu, alkohol i veće količine kafe jer te namirnice pridonose upalnim stanjima u organizmu, uzrokuju hormonsku neravnotežu te intenziviraju opadanje kose.


Prirodni saveznici zdrave i snažne kose


Sjemenke bundeve i bučino ulje


Ove zdrave grickalice obiluju cinkom, mineralom koji pridonosi kvaliteti, snazi i zdravlju vaših vlasi.

Prema istraživanjima, upravo se manjak cinka dovodi u vezu s hipotireozom i gubitkom kose. 

Uzimajte i bučino ulje (1 žlicu dnevno) – to će blokirati stvaranje DHT-a u vašem organizmu, a zdrave masnoće iz ovog ulja pridonijet će gustoći vaše kose.   


Zeleni čaj 


Ovaj napitak koji obiluje polifenolnim tvarima pravi je saveznik vaše kose.

Zeleni čaj, naime, blokira pretvaranje testosterona u DHT, čime uvelike čuva gustoću kose.  

Chia, lanene i konopljine sjemenke


Chia sjemenke sadrže obilje fosfora, minerala koji potpomaže rast kose. Usto sadrže 9 esencijalnih aminokiselina koje štite kosu i nokte. 

Lanene sjemenke hrane kosu, umiruju vlasište te potiču rast kose, a sjemenke i ulje konoplje pridonose stvaranju keratina, zahvaljujući čemu kosa postaje snažnija i zdravija.   


Eterično ulje ružmarina


Ulje ružmarina je broj jedan među esencijalnim uljima kada je u pitanju rast i gustoća kose. Ono djeluje tako da potiče stanični metabolizam, a to u konačnici stimulira rast vlasi. 

Istraživanje provedeno 2015. godine čak je pokazalo da je ulje ružmarina podjednako djelotvorno kao minoksidil, otopina koja se inače koristi za stimulaciju rasta kose. 

Rastu i kvaliteti vaše kose pomoći će i ulje lavande, timijana, metvice, kadulje… Ta eterična ulja potiču cirkulaciju u vlasištu, a samim time i pridonose rastu kose. 

Primjena eteričnih ulja: u kašiku maslinovog ulja dodajte 3-4 kapi nekoliko eteričnih ulja, ružmarina, lavande ili metvice. Umjesto maslinovog ulja možete koristiti i kokosovo ulje. 

Tom mješavinom dvaput dnevno nježno izmasirajte područja vlasišta na kojima vam je kosa prorijeđena. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...