AUSTRIJA PRIVREMENO OBUSTAVILA VAKCINACIJU: Umrla 49-godišnja žena nakon što je primila ODOBRENU VAKCINU

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom vakcina protiv covida-19 kompanije AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon vakcinisanja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

  • Svijet

  • 07. Mar. 2021  07. Mar. 2021

  • 3

BASG je primio dva izvještaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopćenju.

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinji se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

"Trenutačno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinacijom", priopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcina te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost vakcina s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

"Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecinih vakcina", stoji u priopćenju.

Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je kompanija u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su vakcinu odobrile i Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na osnovu globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je učestvovalo 23.000 ispitanika.

"Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv covida-19 sigurna i djelotvorna", prenijela je APA.

Regulatori Europske unije tu su vakcinu odobrili 30. januara, uz objašnjenje da je učinkovito i sigurno za upotrebu. Nuspojave uočene tokom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...