HRABRI SEMBERAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Buntovnik s razlogom izvršio je atentat na zloglasnog ministra, nakon čega su ga objesili u Zagrebu, a onda su mu prekopali grob…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 08. Mar. 2021  

  • 2

Glavni lik naše današnje priče je Alija Alijagić, komunist, pripadnik organizacije Crvena pravda, u povijesti upamćen kao atentator na jugoslavenskog ministra unutarnjih poslova Milorada Draškovića.

Alija Alijagić rodio se 1896. godine u osiromašenoj muslimanskoj begovskoj obitelji u Bijeljini. Završio je stolarski zanat i već se u mladosti, sa 16 godina, uključio u sindikalni pokret. Početkom Prvoga svjetskoga rata mobiliziran je u austro-ugarsku vojsku, a tokom rata kažnjavan je zbog neposluha i protesta protiv životnih uvjeta u vojsci. Godine 1919. godine postaje član Socijalističke radničke partije Jugoslavije, a nakon Obznane stupa u redove ljevičarske grupe Crvena pravda, koja se zalagala za provođenje terora nad donositeljima antikomunističkih zakona u Kraljevini SHS.

Dana 21. jula 1921. godine u Delnicama uz pomoć nekoliko drugova izvršava atentat na ministra unutarnjih poslova Kraljevine SHS, Milorada Draškovića. Drašković je bio vrlo tražena meta crvenopravdaških atentatora zbog njegove uloge u donošenju Obznane, kojom je vodstvo Kraljevine SHS zabranilo novonastalu Komunističku partiju Jugoslavije. Alijagić je nakon atentata uhapšen i sproveden u Zagreb, u kojemu je 1922. godine osuđen na smrt i obješen 8. marta iste godine. Na sudskom su procesu, uz Alijagića, bili optuženi i još neki članovi Crvene pravde, poput Rodoljuba Čolakovića i Nikole Petrovića, koji su bili osuđeni na duge zatvorske kazne.

Alijagićev je grob ubrzo postao okupljalište mladih komunista, pa je kraljevska policija 1925. godine ekshumirala njegovo tijelo i ponovno ga pokopala u selu Turija pokraj Bihaća.

Nakon Drugoga svjetskoga rata po njemu je nazvana jedna ulica u beogradskom naselju Petlovo brdo, koja je  2005. godine preimenovana u Ulicu Milorada Draškovića.

U Delnicama u Hrvatskoj mu je u drugoj polovici 20. stoljeća podignut spomenik.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...