ISTOČNA EVROPA U VELIKOJ DILEMI: Je li ruska vakcina propagandno oruđe Moskve ili "dar s neba"?

Ruska vakcina Sputnjik V izazvala je podjelu među bivšim zemljama istočne Europe i dok ga neke vide kao dar s neba, druge smatraju da se radi o propagandnom oruđu Kremlja, piše francuska novinska agencija AFP pozivajući se na analitičare.

  • Svijet

  • 14. Mar. 2021  

  • 1

Zemlje regije su posebno teško pogođene pandemijom novog koronavirusa i razapete su između vakcina koje im spremno nudi njihov stari saveznik i otpora Europske unije prema ruskom utjecaju.

Analitičari tvrde da ta nesloga samo koristi Rusiji i njenim naporima da izazove razdor u regiji nakon raspada Sovjetskog Saveza prije tri desetljeća.

- Potpuno je jasno da je Sputnjik V postao vrsta meke sile za Rusiju, rekao je Michal Baranowski iz američkog političkog 'think tanka' German Marshall Fund.

- Politički cilj ruske strategije je podijeliti Zapad, dodaje Baranowski koji vodi ured u Varšavi.

Slovačka se samo nekoliko dana nakon što je primila prvu pošiljku Sputnjika V 1. marta našla u političkoj krizi.

Premijer Igor Matovič je pozdravio dolazak ruske vakcine riječima da "covid-19 ne zna ništa o geopolitici", dok je ministar vanjskih poslova Ivan Korcok vakcinu nazvao "oruđem hibridnog rata".

Prema studiji koju je objavio stručni časopis The Lancet Sputnjik V ima učinkovitost od 91,6 posto i već se primjenjuje u nekoliko zemalja širom svijeta.

Europska agencija za lijekove tek ga treba odobriti (EMA), no neke bivše komunističke zemlje, sadašnje članice Unije, namjeravaju ga početi koristiti bez zelenog svjetla EMA-e.

Nakon što je EU zakazao u nabavci i brzoj distribuciji vakcina Pfizer/BioNTecha, AstraZenece i Moderne, članice Unije, poput Slovačke, okrenule su se Istoku.

Stručnjaci su potpuno složni da je vakcinisanje jedini način prevladavanja krize koronavirusa koja je srednju i istočnu Europu osobito teško pogodila. Slovačka i Češka već sedmicama imaju najveću stopu umrlih u svijetu po glavi stanovnika.

Češki predsjednik Miloš Zeman je prošli mjesec zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu isporuči Sputnjik V.

- Tako ću pomoći svojoj zemlji, rekao je Zeman.

Kada je češki ministar zdravstva odbio prihvatiti vakcine koje nemaju odobrenje EMA-e, Zeman je zatražio njegov otkaz, no zahtjev mu nije ispunjen.

- Moguća upotreba Sputnjika V u Češkoj je postala isključivo političko oružje, mišljenja je politički analitičar Jiri Pehe, nazvavši rusku vakcinu "oruđem političke borbe i propagande".

Navodi da Rusija ima problem proizvodnje dovoljne količine vakcina i za svoje potrebe, a također se postavlja pitanje u kojim je uvjetima vakcina proizvedena.

- Da Putin uistinu vjeruje toj vakcini bio bi prvi koji bi uz veliku pompu primio prvu dozu, no uveliko ga izbjegava, kazao je Pehe.

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel poručuje da se vakcine ne bi smjele koristiti u propagandne svrhe.

- Ne smijemo se dati zavarati Kinom i Rusijom, režimima s vrijednostima koje su nam manje poželjne, dok organiziraju uvelike reklamirane operacije dostave vakcina drugim zemljama, rekao je MIchel.

Pavel Havlicek, analitičar u Udruženju za međunarodne poslove, tvrdi da Kremlj u međuvremenu "trlja ruke".

- Ruska diplomatija vakcina očito ima za cilj potkopati međusobno povjerenje i koheziju u Europi, rekao je Havlicek.

Prva i za sada jedina članica EU-a koja koristi Sputnjik V je Mađarska, a njime se vakcinisao i šef diplomatije Peter Szijjarto. Premijer se vakcinisao vakcinom kineskog proizvođača Sinopharm.

Od ostalih postkomunističkih zemalja, Sputnjik V i vakcina Sinopharma se koristi u Srbiji, a Albanija upravo treba početi pregovore o nabavci tih vakcina. Bugarska, Hrvatska, Latvija i Rumunija za Sputnjik V čekaju zeleno svijetlo EMA-e, dok je Litvanija potpuno odustala od ruske vakcine. Poljska također nije zainteresirana za Sputnjik V.

- U Poljskoj, sve što ima na sebi rusku zastavu nije dobrodošlo, rekao je Baranowski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...