INTERNA ANALIZA EVROPSKOG PARLAMENTA: "Dok je za Kosovo konačan cilj da Srbija prizna kosovsku državnost, za Srbiju je to..."

Predočava se da je "za Srbiju priznavanje kosovske nezavisnosti 'crvena linija' preko koje bi teško mogla da pređe".

  • Regija

  • 14. Mar. 2021  

  • 3

U internoj analizi Evropskog parlamenta (EP) se ocjenjuje da je "put ka sveobuhvatnom sporazumu Beograd-Priština pun prepreka", javlja agencija Beta.

Razlozi za to su "od unutrašnje političke situacije na obje strane, do dvosmislenih i nepodudarnih očekivanja od sporazuma o uređivanju odnosa", piše u tekstu analitičkog tijela EP, u koji je Beta imala uvid.

Navodi se i da je izostanak napretka tih pregovora posljedica i "nedostatka usaglašenosti i komunikacije između SAD i Evropske unije".

"Dok je za Kosovo konačan cilj jasan, a to je da Srbija prizna kosovsku državnost, Srbija normalizaciju odnosa tumači kao 'ekonomsko uređivanje' i otud je jako malo prostora da se ode dalje od toga", navodi se u analizi EP.

Predočava se da je "za Srbiju priznavanje kosovske nezavisnosti 'crvena linija' preko koje bi teško mogla da pređe".

"Srbija istovremeno naglašava da cijeli proces mora ostati u sklopu definisanom srpskim ustavom, po kojem je Kosovo sastavni dio srpske teritorije, kao i u okviru Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN", napisali su analitičari EP-a, uz opasku da bi za ustavne promjene u vezi s tim bio nužan referendum.

Oni posebno ukazuju da "najosjetljivije pitanje - formiranje Asocijacije/zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, o čemu je postignut sporazum 2013. godine, pokazuje da su izazovi ukorijenjeni duboko u historiji i imaju mnogo širi regionalni kontekst".

U tekstu EP-a je ocijenjeno da podrška koju za ZSO mora da pruži i Ustavni sud Kosova, "isključuje strahovanja da bi se SZO mogla pretvoriti u autonomnu oblast nad kojom centralna vlast (Kosova) ne bi imala istinski nadzor".

Istovremeno se navodi mišljenje pravnih stručnjaka u Prištini da je formiranje ZSO međunarodna obaveza koju Kosovo mora ispuniti.

"Da bi Kosovo postalo član UN-a, potrebno je da Vijeće sigurnosti UN-a to izglasa i da dobije saglasnost dvije trećine članova Generalne skupštine UN-a, što Kosovo dosad nema", primjećuje se u internom dopisu EP-a.

Uz ocjenu da je u pregovorima Beograd-Priština uz posredovanje EU postignut izvjestan napredak u okviru Briselskog sporazuma, u analizi se napominje da se "rasprava u EU pomjera od 'zamora od proširivanja' ka dubljem 'protivljenju prijemu novih članica', što pokazuje da u nekim članicama Unije jača tvrđi stav prema proširivanju".

Navodi se da, "suočena sa zastojem u pregovorima s Beogradom, Priština također nastoji da uspostavi tješnje ekonomske i političke veze s Albanijom".

Također se kaže da su "u Srbiji mučna sjećanja i rane i dalje otvorene i neka istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je 81 posto građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, čak i ako bi to ubrzalo uključivanje (Srbije) u EU".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...