ERDOGAN NE PRAŠTA: Turska osudila odluku Kosova da otvori svoju ambasadu u Jerusalemu, oglasio se Grenell

Otvorenje ambasade Kosova u Jerusalemu izazvalo je kritike u Turskoj, a neslaganje je stiglo i iz Evropske unije, koja je saopćila da je to protivno međunarodnom pravu.

  • Regija

  • 15. Mar. 2021  

  • 2

Turska je osudila odluku Kosova da otvori svoju ambasadu u Jerusalemu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari je saopćilo da je Kosovo takvim potezom prekršilo rezoluciju Ujedinienih naroda o statusu Jerusalema i nanijela štetu mirovnom procesu za rešenje izraelsko-palestinskog konflikta.

Izrael: Prirodan razvoj odnosa

Turska smatra da je Kosovo nanijelo štetu i kršenjem statusa quo Jerusalema u sklopu mirovnog procesa, kao i viziji da se konflikt riješi stvaranjem palestinske države.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozdravilo je otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu.

Ministarstvo je na Twitteru navelo da takav korak predstavlja “prirodan razvoj odnosa i realizaciju Washingtonskog sporazuma”.

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova saopćilo je ranije da je ambasada Kosova u Izraelu, sa sjedištem u Jerusalemu, zvanično otvorena, kao dio sporazuma postignutog u Washingtonu u septembru prošle godine.

Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara na online ceremoniji.

 

Grenell: Ogromno, historijski, prelijepo

Predstavnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije  Richard Grenell izjavio je kako jedva čeka da posjeti ambasadu Kosova u Jerusalemu.

“Ogromno. Historijski. Prelijepo. Jedva čekam da je vidim uživo”, napisao je Grenell na Twitteru.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...