UMORNI OD SNOVA, UMORNI OD SNOVIĐENJA: Očekivali smo pozitivne efekte od sastanka Kojovića, Nikšića i Konakovića, a dobili smo NEŠTO SASVIM DRUGO!

Danas je održan sastanak trojice lidera SDP-a, Naše stranke i NiP-a, vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo, u kojem širenje koronavirusa već ostavlja tragične posljedice po stanovništvo.

  • Mini market

  • 16. Mar. 2021  16. Mar. 2021

  • 3

Nikšić, Kojović i Konaković pozvali su nakon sastanka entitetsku i državnu vlast “da se pridruže borbi protiv pandemije”.

“Pozivamo Vladu FBiH da hitno donese mjere koje će se odnositi na cijelu teritoriju FBiH kako se ne bi dešavalo da neujednačene mjere od kantona do kantona čine borbu protiv pandemije nemogućom zbog neusklađenosti odluka”, poručeno je nakon sastanka, uz naglasak da su vakcine “glavno rješenje za pogoršanu epidemiološku situaciju”.

Zatraženo je i od Vijeća ministara da uskladi i koordinira odnose između dva entiteta “kako bi bile spriječene očevidne zloupotrebe i izbjegavanje mjera prelaskom entitetske granice”.

Iako su se od ovog sastanka, kao i od sinoćnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, očekivali konkretni prijedlozi kako riješiti rapidno širenje pandemije, kao što vidimo, to se nije desilo. Sve je ostalo na populističkim porukama upućenim prema Vladi Federacije, koja mora imati u vidu svih deset kantona, a ne samo Sarajevski.

S druge strane, velike su razlike u epidemiološkim slikama između Kantona Sarajevo i ostalih kantona. U većini kantona u Federaciji BiH situacija je još stabilna, iako se svakog dana pogoršava, ali ne tako rapidno kao u KS. Stoga je u najmanju ruku neumjesno zahtijevati od Vlade Federacije da uvede iste mjere u Zapadnohercegovačkom i Unsko-sanskom kantonu kao i u Kantonu Sarajevo.

Vakcine su trenutno apsolutno neophodne, međutim, primjer Srbije je pokazao da vakcinacija ne donosi instant-rješenje krize kao što je sada potrebno, već rezultati dolaze “na duže staze”. Stoga očekivati, kao što to Konaković, Nikšić i Kojović očekuju, da će nabavkom vakcina i vakcinisanjem biti riješen problem je još jedna u nizu populističkih poruka sa ovog sastanka.

Ranije je premijer KS Edin Forto izjavio da Vlada KS ne namjerava da ide u lockdown, jer kako je rekao, budžet to ne bi izdržao. Ukoliko je to zaista tako, kako, onda, razumjeti poziv Konakovića, Nikšića i Kojovića prema Vladi Federacije da uvede lockdown u cijelom entitetu? Očigledno je da je na sceni unutar vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo igra gluhih telefona.

Možda i najproblematičnija poruka sa ovih sastanka je poziv Vijeću ministara da spriječi prelaske entitetskih linija (ili granica, kako se u saopćenju sa sastanka Nikšića, Kojovića i Konakovića navodi). Podsjetimo da je takva mjera bila „na stolu“ Vlade RS-a tokom prvog vala pandemije i izazvala je burne reakcije javnosti u BiH. Sličan je pokušaj uslijedio i od Vlade Kantona 10 naredbom policiji da blokira ulazak građana iz drugih kantona. Ko je mogao očekivati da će danas takav prijedlog doći od lidera NS-a, NiP-a i SDP-a.

Također, jučerašnja Skupština Kantona Sarajevo nije donijela ništa konkretno sa ciljem smirivanja pandemije. Najkonkretnija mjera je usvajanje zaključka Vlade KS kojim se naređenje Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" da proširi kapacitete za Covid-pacijente za 70 kreveta i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da proširi posteljne kapacitete za Covid-pacijente za 150 kreveta. Međutim, model za implementaciju „naređenja“ nije predstavljen pa se tako pritisak prebacio na zdravstvene ustanove koje ionako nose najveći teret ove krize. Kako će se kapaciteti proširiti i ko će snabdijevati pacijente, za sada nije poznato.

Mediji i javnost već nekoliko dana vrlo glasno zahtijevaju od premijera KS Edina Forte i cijele Vlade da preuzmu stvari u svoje ruke, pokažu odlučnost i donesu konkretne mjere bez obzira na to koliko one bile teške i na kakve otpore nailazili. No, čak i benigni protest nekoliko ugostitelja izazvao je nervozu unutar vlasti u Kantonu Sarajevo.

No, nakon današnjeg sastanka trojice lidera vladajućih stranaka, stvari su dosta jasnije. Usljed najveće poslijeratne krize, Konaković, Nikšić i Kojović, iako imaju sve instrumente kojima bi krizu u KS (koliko-toliko) mogli staviti pod kontrolu, oni održavaju sastanke bez rezultata i šalju populistička saopštenja koja im, sada je vrlo jasno, neće donijeti nikakve političke poene, jer kriza nadvisuje političarenje. Pri takvome ponašanju lidera sasvim je očekivano da i izvršna vlast koju su odabrali, oličena u Edinu Forti, nema hrabrosti za konkretne poteze i teške odluke.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...