BIVŠI IZRAELSKI VOJNIK ALON MIZRAHI: "Ako ste Jevrej i želite se boriti protiv antisemitizma, evo kako to radite"

Oštar je kritičar cionističkog režima i borac za slobodu i jednakost.

  • Svijet

  • 18. Maj 2024  

  • 0

Alon Mizrahi je izraelski mislilac, aktivista i pisac, arapsko-jevrejskoga porijekla, bivši pripadnik izraelske vojske. Odrastao je u Yokneamu, a engleski jezik i književnost studirao na Univerzitetu u Haifi. Oštar je kritičar cionističkog režima i borac za slobodu i jednakost. Autor je knjige Manifest slobode. Sam kaže da se njegov život danas „vrti oko genocida u Gazi".

Ovo može zvučati grubo (ili, nažalost, još gore) nekim ljudima, ali moje je čvrsto uvjerenje da, ako ste Jevrej (kao ja) i želite da se borite protiv antisemitizma, postoji samo jedna stvar koju u ovoj ludoj genocidnoj pošasti možete i treba da radite, a to je distanciranje od akcija Izraela, piše Stav.ba.

Možda zvuči krajnje nepolitički korektno, ali na osnovnoj ravni aktivnosti i razumijevanja koje dijele svi ljudi, ne smijemo dozvoliti da se shvati da su svi Jevreji stajali iza ove historijske grdosije koja se neće zaboraviti za hiljadu godina.

Naša je odgovornost pred nevinim u Gazi, koji su preživjeli decenije raseljavanja, vojne diktature, progona, klevete i nehumanog kolektivnog kažnjavanja.

To je naša odgovornost pred čovječanstvom

To je i naša odgovornost. prije sve jevrejske djece koja nisu ništa učinila i ništa nisu doprinijela ovome, a možda će jednog dana biti neopravdano optužena za nedjela. Dajte im svoje ime da ga izgovore s ponosom. Sačuvajte njihovu ljudskost i njihov ugled. Oni ne zaslužuju da budu povezani sa masovnim pokoljem.

Profesionalni političari jevrejskog porijekla to neće voljeti da čuju, ali što više Jevreja govori protiv ovog užasa, veće su šanse za pošten tretman koji imamo kao kolektiv u postgenocidnom svijetu, koji nas može opet vidjeti kao grupu bez državljanstva. (da, posljedice ovoga mogu biti razorne i za Jevreje).

Tabor paranoje i osvete pokušava da nas sve uvuče u ovo, da izgleda kao da smo svi za ovo. Podsvjesno mora da žele da mi podijelimo krivicu, a na taj način pokušavaju monopolizirati našu ljudskost. Ne možemo im dozvoliti da to urade.

Svaki čovjek treba da progovori i progovori o teškoj nepravdi. Ali ako ste Jevrej u ovom konkretnom trenutku historije, to može imati stvarne posljedice za vaš narod, zajednicu, porodicu i sebe. Nemojte podleći pritisku. Govorite. Progovorite. Nemate pojma koliko će vaša šutnja izgledati glupo i potencijalno pogubno za nekoliko godina.

Ne smijete dozvoliti da se ovo desi. Govorite!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...