NEVJEROVATNO: Volkswagenov veliki adut nije dugo na tržištu, a već je dobio kinesku kopiju…

Kinesko ogromno tržište zahtijeva nešto drugačiji pristup, zbog čega su dvije velike korporacije DiDi Chuxing i BYD odlučile udružiti snage i izraditi električno vozilo posebno dizajnirano za potrebe njihovih stanovnika.

  • Auto

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 0

Rezultirajući električni automobil zove se DiDi D1 i ima jedan prilično veliki problem – doima se kao jednojajčani blizanac Volkswagenova ID.3.

Ključne značajke ovog potpuno električnog vozila su izuzetno udobno vozačko sjedalo za dugotrajnu vožnju, podesiva klizna vrata za lak pristup i sistem autonomne vožnje drugog nivoa koji uključuje upozorenja na napuštanje trake i upozorenje na opasnost od udara na pješaka. Automobil, također, nadgleda vozača kako bi osigurao da on ili ona ostanu usredotočeni i drže obje ruke za upravljačem vozila.

alt

Nažalost, mnogi neće vidjeti dalje od dizajna, on je gotovo identičan Volkswagenu, a možemo prepostaviti da se i dvoje mladih Kineza na biciklima na promotivnoj fotografiji pita: "Gdje smo već ovo vidjeli?!" Odgovor bi im mogla biti sljedeće fotografija, koja prikazuje Volkswagen ID.3.

alt

Treba biti iskren pa priznati da je interijer nešto originalniji. Motor je sa 136 konjskih snaga, a spominje se doseg od 418 kilometara. alt

Podsjetimo da je BYD jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, a DiDi Chuxing je kompanija koja je uzela Uberov dio s kineskog tržišta i najveća je svjetska kompanija za usluge prijevoza sa 60 miliona vožnji dnevno. Ovo vozilo koristit će se upravo u uslugama sličnim Uberovima, odnosno u modernoj verziji taksi prijevoza. Zašto su Kinezi mislili da bi bila dobra ideja kopirati VW, vjerovatno će ostati tajna, ali sam automobil gotovo će sigurno postati uobičajen prizor na kineskim ulicama u bliskoj budućnosti. DiDi D1 će, također, pridonijeti smanjenju štetnih emisija na kineskim ulicama. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...