USTAŠKO-ČETNIČKI TV OKRŠAJ: Hrvatski publicista Vukić ratnom zločincu Šešelju: "Luburićev ustaški sud u Sarajevu je primjer profesionalizma u odnosu na onaj koji je osudio Vas!"

Vukić je u više navrata ponavljao da NDH nije bio protiv Srba nego je u logore dovodio zarobljene komunističke pobunjenike s Kozare. 

  • Društvo

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 2

Igor Vukić, publicista iz Hrvatske, apologeta Nezavisne države Hrvatske, autor revizionističke knjige "Radni logor Jasenovac", u kojoj je negirao zločinački karakter tog monstruoznog logora smrti, gostovao je na srbijanskoj televiziji "Happy", gdje mu je sugovornik bio Vojislav Šešelj, ratni zločinac osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu pred Tribunalom u Haagu. Voditelj ove emisije Milomir Marić pohvalio se da je Vukić, kojem nije dopušteno javno nastupanje i širenje mržnje u medijima u Hrvatskoj, dobio priliku da usred Beograda na televiziji s nacionalnom frekvencijom iznese svoje odvratne "stavove" i skandalozna "otkrića".

Ovaj razgovor protekao je uz napadno, a neukusno uvažavanje dvojice "naučnika", revizionista i falsifikatora historijskih činjenica Vukića i Šešelja, svojevrsnu "nekulturu dijaloga" u kojoj su i jedan i drugi veličali zločinačke režime i vojske, ustaše i četnike. Vukić je, između ostalog, za jednog ustaškog krvnika iz Jasenovca kazao da je samo verbalno podržavao i podsticao zločine, baš kao što je i Šešelj početkom devedesetih govorom mržnje podsticao na ubistva i progone. 

"Ja jesam poticao na ubistva i zločine, ali to nije krivično djelo", odgovorio je Šešelj, s čime se njegov hrvatski sagovornik složio.

Vukić je u više navrata ponavljao da NDH nije bio protiv Srba nego je u logore dovodio zarobljene komunističke pobunjenike s Kozare. "Pop Momilo Đujić, koji je vama dao titulu vojvode, imao je komandu u Kninu i nije imao problema s vlastima NDH", kazao je on. "Knin je bio u talijanskoj okupacionoj zoni, a i Đujićeve četnike su štitili Talijani", odgovorio mu je Šešelj.

Hrvatski publicista ponavljao je ključnu tezu svojih knjiga - da je Nezavisna država Hrvatska bila pravna država i da je i Jasenovac formiran u skladu sa zakonom i da je bio "radni logor" u kojem su se poštovala ljudska prava, a logoraši imali dobar tretman, pa čak i primali plaću za poslove koje su radili. Broj žrtava u Jasenvcu nije veći od 1.200, ponovio je svoju odranije poznatu tezu. 

Vojislav Šešelj usprotivio se toj tvrdnji podsjetivši da je zloglasni ustaški zlikovac Maks Luburić u Sarajevu tokom fašističke okupacije mučio i ubijao ljude, vješao ih po gradskim parkovima. 

"Ljudi su u Sarajevu vješani po parkovima bez ikakvih suđenja", kazao je četnički vojvoda.

"To nije istina", pobunio se Vukić, "sudovi u Nezavosnoj državi Hrvatskoj su bili neporedivo profesionalniji i nezavisniji od onog suda koji je Vas osudio u Sarajevu". Vojvoda Šešelj nije odgovorio pa se moglo zaključiti da je saglasan.

Kao što je poznato, Vojislav Šešelj je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća osuđen pred sarajevski sudom na osam godina zatvora zbog širenja vjerske i nacionalne mržnje i pozivanja na rušenje ustavnog poretka. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...