MINISTAR MANDIĆ OTKRIVA: Kada će se stanovništvo u Federaciji vakcinisati

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić govorio je za "Oslobođenje" o nabavci vakcina protiv koronavirusa te o novim epidemiološkim mjerama.

  • Društvo

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 0

Vlada FBiH sinoć je na sjednici naložila Zavodu za javno zdravstvo da s kompanijom "Medimpex" iz Vogošće danas potpiše ugovor.

Naime, "Medimpex" ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina "Sputnik V". Kako navode, ukoliko se ovaj ugovor potpiše danas, vakcine bi u Federaciji BiH trebalo da budu najkasnije do ponedjeljka.

DONESENA ODLUKA

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je za medije kako je stvar gotova te da će ugovor danas biti potpisan. Međutim, mi smo pozvali i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića kako bi nam kazao šta o ovome misle te kada zaista možemo  očekivati prvi kontingent vakcina.

- Ako bude kako nam je sve jučer prezentirano, onda bi najkasnije do ponedjeljka trebala biti isporuka. Vlada je donijela odluku da se potpiše ugovor - kazao je Mandić za "Oslobođenje". 

Kako je kazao, prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, prvenstveno oni koji su u direktnom kontaktu s Covid-pacijentima, a potom ostala ugrožena kategorija. Pitali smo ga kada možemo očekivati da se i ostalo bh. stanovništvo vakciniše. 

- Iskreno mogu da kažem da to vrlo brzo možemo očekivati. Dakle, mi smo uplatili vakcine preko COVAX mehanizma i, nažalost, kao i ostali svijet, imamo problem s isporukom tih vakcina. Tako da nismo došli na red za isporuku kada je riječ o ovom mehanizmu. Koliko ja imam informacije, 23. marta bi trebalo da stigne 23 hiljade vakcina. Znate, te doze dolaze sukcesivno, neće doći odjednom milion vakcina. Tako da, mogu slobodno da vam potvrdim da će do kraja aprila početi zasigurno vakcinacija cijelog stanovništva Federacije i bit će dovoljno vakcina za sve - istakao je on za naš portal. 

Između ostalog, navodi kako će se vrlo brzo završiti vakcinacija zdravstvenih radnika te da ima dosta građana koji ne žele da se vakcinišu. 

HITNA SJEDNICA

- Dakle, ponavljam, najkasnije do kraja aprila će se početi cijelo stanovništvo vakcinisati. Pogledajte koliko Srbija ima danas zaraženih. Stoga, vakcine kada primimo, ne smijemo skinuti maske i opustiti se. Mnogi smtraju da prime vakcinu i sve je gotovo. Ništa nije riješeno... - dodao je Mandić.

Broj zaraženih u Kantonu Sarajevo svakodnevno je sve veći. Na posljednoj hitnoj sjednici Skupštine KS mnogi zastupnici su istaknuli kako i na nivou Federacije trebaju da se uvedu strožije mjere.

Federalni ministar zdravstva otkrio nam je da li se planiraju strožije mjere na nivou ovog eniteta. 

- Veliki je broj zaraženih, pogotovo u Kantonu Sarajevu. Mjere su stalno na snazi, ali ih niko ne poštuje. Noćni klubovi rade, šalju se poruke iz klubova. Garantujem da će u Mostaru biti isti scenarij kao u KS za nekih deset dana. Vrlo poznate mjere će biti na snazi i tokom ljeta. One se nisu mijenjale od 11. mjeseca, ali niko nije provodio mjere. To što u javnom prijevozu imamo pune tramvaje, u restoranu 400 ljudi, e to treba da inspekcija radi svoj posao - zaključio je Mandić za "Oslobođenje". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...