PRVI VAŽAN POTEZ BIDENOVE ADMINISTRACIJE NA BALKANU: SAD odobrile prodaju 54 oklopna vozila jednoj zemlji bivše Jugoslavije

Projekt se realizuje kao dogovor vlada i uključuje nabavku od dvije renomirane kompanije američke vojne industrije „Oshkosh Defense“ i „General Dynamics Land Systems“.

  • Svijet

  • 18. Mar. 2021  18. Mar. 2021

  • 1

Američki State Department odobrio je prodaju 54 laka oklopna vozila Stryker Armiji Sjeverne Makedonije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije (Mod.gov.mk).

Kako se navodi, prenosi Beta, kupovina tih vozila u vrijednosti od 210 miliona dolara je nastavak započetog višegodišnjeg projekta nabavke lakih oklopnih vozila za moderizaciju Armije Sjeverne Makedonije u saglasnosti sa standardima NATO-a.

Odlukom Vlade u Skoplju taj projekt se realizuje u saradnji s američkom vladom uz korištenje programa za prodaju stranim armijama (Foreign military sales), pri čemu se koriste i američki fondovi ERIP, CRIFF i program 333 pa će učešće SAD-a iznositi od 20 do 25 posto od ukupne sume.

Aranžmani za nabavku 40 vozila

"Projekt se realizuje kao dogovor vlada i uključuje nabavku od dvije renomirane kompanije američke vojne industrije „Oshkosh Defense“ i „General Dynamics Land Systems“.

Već je u toku nabavka platforme JLTV kompanije „Oshkosf Defense“ i do sada su sklopljeni svi aranžani za nabavku oko 40 vozila ove kompanije”, navodi se u saopštenju.

Isporuka lakih oklopnih vozila Armiji Sjeverne Makedonije počet će 2022. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...