ŠTA SE DEŠAVA: Zbog propalog projekta Rusija blokirala milione u stranim bankama

Sud je već ranije zamrznuo račune i sredstva talijanske banke Unicredit u Rusiji.

  • Svijet

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 0

Arbitražni sud u St Petersburgu zamrznuo je sredstva nekoliko banaka u Rusiji, uključujući njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank, nakon što je zbog sankcija propala planirana izgradnja terminala za koju je garantirao Deutsche Bank.

Postupak je pokrenuo RusChimAllianz, podružnica Gazproma koja upravlja LNG terminalom na Baltičkom moru.

Kompanija potražuje 239 miliona eura od Deutsche Banka, objavila je u subotu ruska državna novinska agencija TASS.

Blokirana sredstva su vrijednosni papiri Deutsche Banka i drugih kompanija u kojima banka ima udjele, kao i nekretnine i novac na bankovnim računima. Ta sredstva predstavljaju samo dio sredstava banke u Rusiji, prenosi Hina.

Sud je već ranije zamrznuo račune i sredstva talijanske banke Unicredit u Rusiji. Drugi vjerovnici također su pogođeni ovom odlukom.

Ovaj potez dolazi nakon što je otkazana gradnja terminala zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, a za koje su banke finansijski garantirale.

RusChimAllianz također potražuje 444 miliona eura od Unicredita, pa je sud odlučio da se zamrznu sredstava banke od 463 miliona eura.

RusChimAllianz je 2021. zaključio ugovor s njemačkom industrijskom grupacijom Linde i graditeljskom firmom Renaissance Heavy Industries za gradnju terminala. RusChimAllianz navodno je unapriejd platio Lindeu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...