NELSON APELOVAO NA VLASTI U BiH: “Nije vrijeme za stranačke i političke igre, iznad svega treba da...”

"...imamo saradnju, kako prekograničnu, tako i u samoj BiH."

  • Mini market

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 3

Američki ambasador u BiH Eric Nelson rekao je da vlasti u BiH trebaju da donesu važne odluke i planiraju odgovor na pandemiju.

- Ovo nije vrijeme za stranačke i političke igre, radi se o spašavanju ljudskih života, što znači da iznad svega treba da imamo saradnju, kako prekograničnu, tako i u samoj BiH – napomenuo je Nelson.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Nelson je naveo da su prioritet izborne reforme u BiH i da se njima treba baviti, iako to neće biti lako.

Istaknuo je da je Dejtonski mirovni sporazum dao dobru osnovu na kojoj se mogu izgraditi institucije potrebne da se omoguće sigurnost, napredak i pravičnost za sve građane BiH.

Prema njegovom mišljenju, 2021. godina je vrijeme za nove perspektive, novo djelovanje, jer je nakon 20 godina postalo jasno koje su mane Ustava.

– Mi ćemo nastaviti da insistiramo na reformama koje su tako hitne za BiH, ali smo vrlo svjesni da ono što je potrebno jeste lokalni konsenzus – rekao je Nelson za “Oslobođenje” i dodao da se do njega može doći samo dijalogom koji će približiti strane i pokazati da su spremne da donesu važne kompromise da bi se pomoglo da zemlja ide naprijed.

Napomenuo je i da političke diskusije moraju posjedovati institucionalni okvir te da treba uključiti javnost i civilno društvo, a potrebno je i mišljenje opozicije.

– Imamo u planu sastanak zajedničkog kolegija da ih podstaknemo da imenuju međuresornu radnu grupu. To je okvir koji ovdje očekujem, institucionalni okvir, da bi se radilo na izbornim reformama – rekao je Nelson.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...