KAKO BI MOGLO IZGLEDATI OVO LJETO: Evo šta kažu stručnjaci...

Sa porastom broja vakcinisanih mogle bi se popustiti mjere.

  • Društvo

  • 23. Mar. 2021  23. Mar. 2021

  • 0

Vakcina protiv Covida-19 snažan je alat koji pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali pojava novih varijanti virusa i dalje izaziva zabrinutost, naročito zato što su neke od inačica zaraznije. Ispred nas je neizvjesno razdoblje, ali s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, nekoliko stručnjaka navelo je šta bi se moglo očekivati tokom ljetnih mjeseci.

Sa porastom broja vakcinisanih mogle bi se popustiti mjere, piše N1.

“Vakcine su naš izlaz iz ove pandemije”, kazao je David Aronoff, direktor Odjela za zarazne bolesti Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt.

Timothy Brewer, profesor medicine i epidemiologije na Univerzitetu u Kaliforniji u Los Angelesu, smatra da bi sa porastom broja vakcinisanih osoba moglo doći do ublažavanja nekih epidemioloških mjera.

Vakcina štiti od Covida-19, a što je više osoba zaštićeno od virusa, to su veće šanse da bi se ovog ljeta mogli baviti nekim stvarima, koje su nam u vrijeme pandemije bile onemogućene.

Okupljanja na otvorenom bit će sigurna

Brewer je istaknuo da podaci pokazuju da je prijenos koronavirusa manji na otvorenom, naročito uz pridržavanje ostalih epidemioloških mjera, poput održavanja fizičke distance. U nadolazećim mjesecima mogli bi se u većoj mjeri okupljati na otvorenom, smatra Brewer.

“Nisam siguran hoće li biti moguća velika masovna okupljanja, poput okupljanja na stadionima, ali mislim da će biti moguća manja okupljanja na otvorenom”, tvrdi Brewer.

No, stručnjaci još pozivaju na oprez. Rizik od zaraze i dalje postoji, naročito za osobe koje nisu vakcinisane protiv Covida-19.

Moći ćemo ići na plaže i bazene

Aronoff vjeruje da bismo tokom ljetnih mjeseci mogli uživati na plažama i bazenima.

“Velika prednost plaže je što se možete odmaknuti i uživati u svježem zraku i vodi”, kazao je Aronoff, dodavši da i bazeni uglavnom nude istu sigurnost. To znači da se možemo fizički distancirati od drugih kako se ne bismo zarazili koronavirusom.

No, kada je riječ o vodenim parkovima, Aronoff poziva na oprez, jer je poznato da se stvaraju gužve na toboganima i drugim aktivnostima u zabavnim parkovima. U takvim okolnostima, nije se moguće pridržavati propisanih epidemioloških mjera pa je rizik od zaraze veći.

Vakcinisane osobe moći će se okupljati na otvorenom

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je smjernice za vakcinisane osobe u kojima se navodi da se “vakcinisane osobe mogu okupljati u zatvorenom, bez maski ili distance, s drugim vakcinisanim osobama”.

Usto, navodi se da se vakcinisane osobe mogu družiti u zatvorenim prostorijama s osoba koje nisu vakcinisane, ali kod kojih je rizik od zaraze koronavirusom nizak, piše "Huff Post".

Više ćemo putovati

Stručnjaci navode da ćemo tokom toplijih mjeseci više i putovati, a to sa sobom nosi određene rizike. Pandemija još traje pa je potrebno biti oprezan. Stručnjaci smatraju da se građanima još neko vrijeme neće preporučivati putovanje. CDC i dalje savjetuje da se izbjegavaju putovanja, osim ako to nije nužno.

Nove varijante koronavirusa izazivaju zabrinutost, a Jennifer Nuzzo, viša naučnica u centru za zdravstvenu sigurnost u "Johns Hopkinsu", ističe da naučnici pomno prate nove sojeve.

“Iako se situacija može pogoršati, podaci trenutno nisu zabrinjavajući. Nošenjem maski, fizičkim distanciranjem, pranjem ruku i vakcinisanjem usporit ćemo širenje virusa SARS-CoV-2 i njegovih inačica”, ističe Nuzzo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...