OPASNO SE ZAKUHALO: Bidenu stigao raketni odgovor iz Sjeverne Koreje

Čini se da je Kim požurio napraviti prvi korak da pokaže svoj stav prema novoj vladi.

  • Svijet

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 1

Kim Jong-un ispalio je prošlog vikenda nekoliko raketa kratkog dometa nakon što je prošle sedmice američka vojska, pod pokroviteljstvom novog predsjednika SAD-a, izvela vojne vježbe s Južnom Korejom u njegovom dvorištu, tvrde izvori upućeni u situaciju na podijeljenom poluotoku.

To se, navodno, dogodilo nakon što je Kimova sestra poslala prijeteću poruku Washingtonu, u kojoj je novu administraciju upozorila: "Imam savjet za novu garnituru koja s drugog kraja svijeta pokušava širiti smrad baruta na našem poluotoku. Ako želite mirno spavati iduće četiri godine, bolje vam je da se suzdržite od smrada na prvom koraku."

Još službeno nepotvrđeno Kimovo testiranje raketa sada predstavlja bacanje rukavice u lice Joeu Bidenu, čiji se saradnici još nisu izjasnili oko stava nove vlade prema problematičnom susjedu Seula. No, da traje revizija odnosa s Pjongjangom zbog zveckanja nuklearnim oružjem je jasno i on teško da će biti jednako srčan kao što je bio s Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom. Podsjetimo, nakon početnog vrijeđanja i prijetnji "velikim i malim nuklearnim gumbovima", dvojica su se šefova država susrela i pokušala doći do nekakvog dogovora. Od toga nije bilo ništa, ali činjenica da ga je neko doživljavao kao ozbiljnog državnika Kima je dirnula.

Čini se da je Kim požurio napraviti prvi korak da pokaže svoj stav prema novoj vladi. Američki odbrambeni dužnosnici sedmicama su upozoravali da obavještajni podaci ukazuju na to da bi Pjongjang mogao ispaliti nove rakete. Ovo testiranje svakako će ih prisiliti da se ubrzaju s donošenjem nove strategije i privući im pažnju na latentnu prijetnju u kineskom susjedstvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...