IVAN ĐIKIĆ ODGOVORIO NA NAJVAŽNIJE PITANJE: Evo kada možemo očekivati uspostavljanje kontrole nad pandemijom (VIDEO)

"Ovo je bila dinamična i vrlo teška godina za sve ljude širom svijeta. U toj godini smo naučili da je najvažnije vjerovati znanosti i da svaka igra ili omalovažavanje opasnosti dovodi do gubitaka života, ekonomije, gospodarstva i, na kraju, sreće i zadovoljstva životom", rekao je u razgovoru za “BHT1 uživo” cijenjeni hrvatski mikrobiolog Ivan Đikić.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2021  26. Mar. 2021

  • 0

“Našli smo i način na koji to možemo riješiti, a to je, prije svega, preko pravilnog testiranja, pravovremenog uvođenja mjera, izolacije virusa u manjim sredinama i, na kraju, sada imamo i cjepivo koje je uistinu rješenje ovog velikog problema. Uz to, polagano ali sigurno dolaze i novi lijekovi. Vjerujem da ćemo do kraja godine, sa cjepivom i lijekovima, imati sigurnu budućnost i moći ćemo kontrolirati ovu pandemiju”, smatra Đikić.

Govoreći o informacijama koje u negativnom svjetlu prikazuju određene vrste vakcina, on je kazao kako smatra da je to djelimično preuveličano.

“Realnost jeste – imamo danas desetak cjepiva koja su odobrena i sva imaju vrlo visoku učinkovitost. Razlike postoje u metodi primjenjivanja, u načinima skladištenja i davanja tih cjepiva, ali sada ne postoje velike razlike ni kod ruskog Sputnjika V, niti AstraZeneke, Novovaksa, Moderne i Pfizera u njihovoj djelotvornosti. Mislim da je to glavna poruka koju građani moraju imati. Uz to, nijedno od tih cjepiva za sada nema dokazanu povezanost sa ozbiljnim nuspojavama koje bi dovodile ili do ozbiljnih zdravstvenih problema ili do smrtnosti. Za sada nema nijedan podatak o direktnoj povezanosti”, naglašava Đikić.

“Ovo što čitamo po medijima nije dobro, mislim da su političari i farmakokompanije trebali odigrati ovu igru ne gledajući svoje parcijalne interese, nego su se trebali udružiti i na jedan globalni, transparentan i otvoren način stvoriti cjepiva, razvijati ih, a u isto vrijeme prodati ih po razumnim cijenama, ne samo onim zemljama koje to dogovore prve i mogu platiti prve, nego svim zemljama na principima solidarnosti. Jer, ovu bolest nećemo pobijediti tako da je pobijedimo u Americi ili u Njemačkoj, nego tako da globalno savladamo pandemiju i prekinemo širenje virusa”, objašnjava on.

Đikić također smatra da se najave o ograničavanju putovanja za ljude vakcisane vakcinama koje nisu registrovane u Evropskoj uniji neće obistiniti.

“Mislim da se to neće dogoditi i da ćemo pokazivati više uključivosti, da će svim ljudima koji su preboljeli bolest ili su cijepljeni raznim cjepivima biti dozvoljeno da putuju. Vjerujem da neće biti restrikcija i da ćemo to preovladati”, smatra on.

Komentirajući informaciju da je Srbija omogućila vakcinisanje državljana Bosne i Hercegovine koji se, ukoliko to žele, mogu prijaviti i otići da prime vakcinu, Đikić je rekao da se radi o vakcinama koje se danas mogu dobiti i u Njemačkoj i drugdje.

“Osobe koje se žele zaštititi, mogle bi otići na to cijepljenje koje im je ponuđeno i, osobno, ja bih to isto napravio, kao što sam napravio prije tri dana u Njemačkoj kada je došao moj red. Otišao sam se cijepiti, dobio sam cjepivo AstraZeneke. Nisam uopće gledao koje cjepivo ću dobiti, bilo mi je samo važno da to odobreno i u sustavu kojem vjerujem. U tom slučaju, mislim da je cijepljenje pohvalno i potrebno onim ljudima koji se žele zaštititi”, objasnio je.

Govoreći o situaciji u Njemačkoj, Đikić je rekao kako u toj zemlji od samog početka nije dobro krenulo, ali da je cijeli sistem sada je puno bolji.

On vjeruje da će do kraja ljeta oko 60 posto njemačke populacije biti vakcinisano.

Ovaj naučnik smatra da je moguće da i Bosna i Hercegovina u roku od šest mjeseci vakciniše svoje stanovništvo, ukoliko bh. vlasti preduzmu mjere za nabavku vakcina.

Đikić misli da će 2022. godina biti godina kada ćemo se vratiti normalnom životu, ali napominje da sam virus neće nestati. Kombinacijom mjera i vakcinisanja možemo normalno živjeti, smatra on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...