HRVATSKI NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ O KORONI U KINI: "Nisu dovoljno imuni kao mi Evropljani"

A na pitanje jesmo li nakon svega spremniji za neku novu pandemiju, Đikić odgovara da jesmo. "Puno smo spremniji ovo je bio ogroman šok. Ne samo za građane, već i za političare. Mislim da je sad svjesnost da je pandemija nešto što se može dogoditi u bilo koje vrijeme", kaže Đikić i dodaje da svi oni koji imaju novac sad ga ulažu u znanost i tehnologije i industriji.

  • Regija

  • 24. Dec. 2022  24. Dec. 2022

  • 1

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić govorio je na N1 televiziji o pandemiji, znanosti, WHO-u, reformi zdravstva u Hrvatskoj i ostalim stvarima. Đikić kaže će mu ova godina ostati upamćena po tome što je uspio napraviti kontrolu nad nekontroliranim širenjem covid bolesti. "To je veliko postignuće globalne znanosti", rekao je Đikić za N1.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom u Kini. "WHO još ne može proglasiti prestanak pandemije jer u pojedinim zemljama imamo izvore i među njima je najveće žarište Kina. Kina ima problem s tim da nije cijepila svoju populaciju s pravilnim cjepivima, osim toga veliki dio cjepiva dali su radnoj populaciji, ne starijima, imali su rigorozne mjere tako da se i prirodno virus nije mogao širiti", objašnjava znanstvenik.

"Puno smo spremniji na nove pandemije"

Dodaje da je to dovelo do toga da populacija Kine nije dovoljno kolektivno imuna kao mi u Europi zbog takvih stvari. "Upravo zbog toga je u Kini veliki rizik iako je omikron blaga varijanta, s obzirom na deltu, može doći do razvoja novih vrsta i podvrsta virusnih sojeva koji mogu biti opasniji. Upravo zbog toga je fikus na Kini i prati se što se događa", kaže Đikić i dodaje da bi WHO mogao 2023. proglasiti kraj pandemije.

A na pitanje jesmo li nakon svega spremniji za neku novu pandemiju, Đikić odgovara da jesmo. "Puno smo spremniji ovo je bio ogroman šok. Ne samo za građane, već i za političare. Mislim da je sad svjesnost da je pandemija nešto što se može dogoditi u bilo koje vrijeme", kaže Đikić i dodaje da svi oni koji imaju novac sad ga ulažu u znanost i tehnologije i industriji.

"Europa momentalno nema dovoljno potencijala da proizvodi svoje lijekove", upozorava Đikić i dodaje: "upravo na temelju toga smo naučili tijekom covid-krize da smo spremniji danas za svaku buduću krizu".

"90-ih godina sam napustio Hrvatsku jer nisam znao gdje ću završiti staž"

Komentirao je i potrebe jačanje preventivne medicine i reformu hrvatskog zdravstva. "Prije svega neophodno je mijenjati stvari u našem zdravstvu. Ogromni su gubici, dugo se čeka na preglede, a najveći problem je kod znanstvenog i zdravstvenog kadra liječnika stažista", kaže Đikić. Smatra kako je neophodno da se postigne konsenzus da se nešto napravi.

"Već desetljećima čekamo da se nešto napravi, a govorimo o istim stvarima. Ja sam 1990-ih godina napustio Hrvatsku jer nisam znao gdje ću završiti staž i specijalizaciju, a o tim problemima pričamo i danas", kaže Đikić i tvrdi da mnogi ne žele otići van.

"Reforma bi se morala fokusirati na mlade liječnike, na njihove karijere, da ostanu u Hrvatskoj, da popunimo kapacitete, da bolje organiziramo bolnice, da smanjimo pogubni interes politike na kadroviranje u zdravstvenom sustavu i da se fokusiramo na pacijente i njihove potrebe", kaže Đikić.

Pohvalio je hrvatske zdravstvene radnike koji su pokazali hrabrost i požrtvovnost tijekom covid-krize. Kritizirao je nepotizam u zdravstvenom sustavu, nedostatak preventive, ali i velike redove čekanja u bolnice. Također, spomenuo je nedostatak volje građana da se javljaju na preventivne preglede, pogotovo kod velikih preventivnih akcija koje se rade preko velikih javnih akcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...