NAUČNIK ĐIKIĆ O UKIDANJU MJERA: "To ne znači početak partija..."

“Pad broja zaraženih u Hrvatskoj je stalan, kao i pad broja umrlih i vjerujem da je zbog toga bila odluka da se nošenje maski prepusti građanima", dodao je on.

  • Regija

  • 09. Apr. 2022  09. Apr. 2022

  • 0

Naučnik Ivan Đikić komentarisao je ukidanje gotovo svih mjera u Hrvatskoj, rekavši kako su “pravilnim ponašanjem, cijepljenjem i prebolijevanjem, stvorili bedem pomoću kojeg, preko imuniteta, kontrolirali širenje koronavirusa.

Dodao je i kako više nije toliko bitan broj novozaraženih, ali da restrikcijom ulaska virusa u bolnice i domove za starije pandemija se može držati pod kontrolom.

Konkretno o ukidanju mjera u Hrvatskoj kaže:

“Pad broja zaraženih u Hrvatskoj je stalan, kao i pad broja umrlih i vjerujem da je zbog toga bila odluka da se nošenje maski prepusti građanima. Ipak, htio bih poručiti građanima, da svi oni koji imaju bilo koju rizičnu komponentu, bilo dob ili kronične bolesti, da bi sebe trebali štititi i dalje u javnom prostoru i tamo gdje je puno ljudi. I dalje postoji preporuka da se ljudi štite. Meni je nejasno zašto su maske postale tolika bauk tema, ko se želi zaštititi može nositi masku, ko ne želi, ne mora”, kaže Đikić.

“Omikron je bio pozitivan pomak”

Rekao je i kako je on već u januaru predvidio kako će u aprilu i maju biti mirnija faza:

“Ali to ne znači početak partija i da smo pobijedili virus, nego nam daje vremena da se pripremimo. Mi znanstvenici radimo na lijekovima, moramo stvarati nove varijante cjepiva koja će ciljano gađati omikron, treba raditi na predviđanjima mogućih varijanti na jesen i tako ćemo biti spremni, ali to ne znači da građani isto tako ne bi trebali biti pripremni i treba preko javnog medija potaknuti edukaciju kako se što bolje pripremiti tako da najesen imamo što manje preminulih i da mjere budu snažne i kratkotrajne”.

Što se tiče novog razbuktavanje pandemije u Kini kaže kako je to do činjenice da su imali dugotrajne karantene i jer su koristili samo svoje vakcine koja nisu ni blizu dobre. Dodao je i kako je omikron bio pozitivan pomak jer izaziva lakše oblike bolesti i sprječava nastanak novih varijanti čime nam je dao da jesen dočekamo spremniji.

“Završio bih optimistično, vjerujem da ovu pandemiju momentalno dobro kontroliramo, vjerujem da ćemo se najesen, iako očekujemo pojavu novih varijanti koje će izbjegavati naš imunitet, moći pravovremeno boriti i izbjeći onu fazu u kojoj više ništa ne možemo”, kaže za N1.

Rekao je i kako će za drugi booster ponovno prioritet biti stariji i hronični bolesnici, a da za ostale vakcinisane 4. i 5. dozom neće biti tako snažno kao vakcinacija prijašnjim dozama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...