EUROPARLAMENTARKA TANJA FAJON ZVONI NA UZBUNU: "Plašim se za Bosnu i Hercegovinu..."

"Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još ne vidim dovoljno političke volje i saradnje na lokalnoj bazi. Još možemo osjetiti parcijalne interese političkih elita", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tanja Fajon, evropska parlamentarka.

  • Regija

  • 26. Mar. 2021  26. Mar. 2021

  • 8

Trenutno je predsjedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za Srbiju te je posrednica u dijalogu između vlasti i opozicije u toj zemlji.

Od 2009. godine bavi se pitanjem Zapadnog Balkana, najprije kao članica Delegacije za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina ima značajnu ulogu u regionu zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, jer se nalazi na vanjskog granici s Evropskom unijom. Naglašava kako bi oni koji čine vlast u Bosni i Hercegovini, trebali imati zajednički cilj, a to je pristup Evropskoj uniji.

Na upit hoće li dolaskom Joea Bidena na mjesto predsjednika SAD-a doći do zajedničkog kursa EU i SAD-a prema BiH, Fajon je kazala da je Biden čovjek koji dobro poznaje našu regiju, posebno Bosnu i Hercegovinu, te da zbog toga misli da je to već veliki napredak za saradnju.

“Unija i Amerika, kao i brojne međunarodne institucije, moraju povećati međusobnu saradnju, uzeti u kontekst lokalne aktere iz originalnih područja. Zajednički kurs bi svakako trebao postojati u smislu podržavanja i pomoći postkonfliktne obnove i institucionalnih reformi, naročito u području pravosuđa, vladavine prava i, naravno, poboljšanju socioekonomskih standarda”, kazala je Fajon za RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...