HRVATSKA NA NOGAMA: "Komšić nas optužuje za agresiju i kršenje suvereniteta BiH!"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da je postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save u svojevrsnoj tajnosti, bez znanja državnih institucija BiH, još jedan čin agresije na našu zemlju, u okviru novog vida udruženog poduhvata domaćih i inostranih aktera.

  • Mini market

  • 26. Mar. 2021  27. Mar. 2021

  • 13

Ove Komšićeve riječi odjeknule su u susjednoj Hrvatskoj. Tako danas portal Hrvatske radio-televizije piše da je član Predsjedništva BiH optužio Hrvatsku za agresiju i kršenje suvereniteta BiH.

Portal HRT-a piše i da je ranije tokom dana na sličan je način reagirao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

HRT podsjeća da je plinovod Slobodnica-Bosanski Brod projektovan kako bi se u pogonima rafinerije u proizvodnom ciklusima koristio prirodni plin umjesto tekućih goriva i time smanjilo onečišćenje zraka koje bitno utječe i na kvalitetu života u Slavonskom Brodu. Taj je projekt rezultat dogovora koji su 2017. postigli tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jer je ruska tvrtka "Zarubežnjeft" vlasnik bosanskobrodske rafinerije.

U tekstu se napominje da su provedbu projekta uključene  vlasti Republike Srpske, ali da je "za Komšića kao i za Džaferovića sporno to što ga nisu odobrila državna tijela vlasti".

HRT ističe da "Komšić tvrdi kako ne postoji ni jedan međudržavni dokument kojim bi BiH i Hrvatska trebale urediti ovo pitanje" te da "sada očekuje intervenciju Ministarstva vanjskih poslova BiH i Granične policije BiH odnosno njezinog ravnatelja Zorana Galića kako bi se radovi zaustavili".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...