MINISTAR DŽINDIĆ ENERGIČNO ODGOVORIO MOSTARSKOJ REDAKCIJI "VEČERNJEG LISTA": "To su potpuno proizvoljne konstrukcije i neistine"

Nakon što je u pojedinim medijima objavljen tendenciozan tekst u kojem se navodi da je federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić "preko noći pokušao ispuniti planove 'Gazproma' kako bi se BiH posve učinilo ovisnom o ruskome plinu, dok bi, s druge strane, praktično minirali projekt Južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom“, te da je sve, navodno, zaustavljeno na intervenciju Ambasade SAD-a u Sarajevu, želimo istaknuti da je riječ o potpuno proizvoljnim konstrukcijama i neistinama, saopćeno je iz Ministarstva.

  • Politika

  • 29. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 1

Kako se navodi, Ministarstvo i ministar Džindić apsolutno podržavaju projekat Južne plinske interkonekcije i zahvalni si USAID-u  koji je pomogao da se aktivnosti na tom projektu ubrzaju i pokrenu.

Ruta transporta ruskog plina prema BiH preko Ukrajine i Mađarske definirana je ugovorom između "Energoinvesta" i "Gasproma" 1998. godine.

Ministarstvo nije potpisnik tog ugovora niti ima ikakve nadležnosti kada je u pitanju sklapanje takvih ugovora između dvije kompanije.

Promjena rute transporta ruskog gasa prema BiH i ugovori o tome također su u izričitoj nadležnosti "Energoinvesta" i "Gasproma".

Na kraju, nije bilo nikakve intervencije Američke ambasade u Sarajevu, niti je bilo ikakave komunikacije sa Ministarstvom kada je u pitanju prelazak transporta ruskog gasa prema BiH na Turski  tok, ističe se.

Podsjećamo, jutros je "Slobodna Bosna" prenijela pisanje mostarske redakcije Večernjeg lista, bliske lideru HDZ-a Draganu Čoviću u kojem stoji da je " posljednji trenutak, nakon intervencije i američkoga Veleposlanstva u Sarajevu, zaustavljena podvala resornog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića i Energoinvesta, koji su preko noći pokušali ispuniti planove Gazproma kako bi se BiH posve učinilo ovisnom o ruskome plinu, dok bi, s druge strane, praktički minirali projekt Južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom".

(SB / Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...