IMENA O KOJIMA SE ŠPEKULIŠE: Šućur, Vikić i Divjak kandidati za gradonačelnika Sarajeva?

"Nećemo se voditi nacionalnim kvotama. Kantonalna organizacija SDP-a trebala bi predložiti ime, mada ne vjerujem da će to biti tako brzo", kaže Čengić.

  • Politika

  • 30. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 2

Nakon što je Bogić Bogićević definitivno odbio kandidaturu za poziciju gradonačelnika Sarajeva, glavni grad BiH još će čekati ime prvog čovjeka. U SDP-u još nemaju novo ime, ali će, kažu, o tome razgovarati narednih dana.

- Tražit ćemo da to bude neko ko je dovoljno dobar kandidat, da bar u nekoj mjeri zamijeni gospodina Bogićevića, iako je to gotovo nemoguće. Nećemo se voditi nacionalnim kvotama, već ćemo tražiti osobu koja može odgovoriti tom zadatku. Kantonalna organizacija SDP-a trebala bi predložiti ime - ističe Irfan Čengić, piše "Oslobođenje".

NOVA TRAKAVICA

Dopredsjedavajući Gradskog vijeća, dr. Dragan Stevanović (SDP) smatra da je potencijalni kandidat SDA bio još aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka.

- To je očito, jer se sve radilo da tako i bude. Čini mi se da "trojka" još nema nikakvog kandidata. Ona mora sad naći novog kandidata koji je, nakon ove blamaže koju su napravili gospodinu Bogićeviću, spreman da se nosi u blatu s ovakvim političkim igračima. To mora biti Bošnjak ako želimo zadržati strukturu rukovodstva GV-a. Iskoristit ću svoju dužnost da insistiram na tome da politički akteri tokom ove sedmice moraju sa 15 potpisa donijeti prijedloge kandidata za gradonačelnika i dogradonačelnike, jer se Grad ne smije ostavljati bez te funkcije - kaže Stevanović te dodaje da će i dalje ostati gradski vijećnik.

- Moje povlačenje dalo bi šansu SDA da po dubini liste, jer nema dovoljno kandidata srpske nacionalnosti, povuče u GV svog kandidata koji nije osvojio mandat i da preokrene tu gradsku većinu, pa opet napravi novu trakavicu - ističe Stevanović.

Kaže da je bivši nipovac Srđan Srdić, s kojim je nedavno raspravljao na sjednici Vijeća, prilikom glasanja za dopredsjedavajućeg, na listiću napisao: “Ne bih ni mrtav nikad glasao.”

"Trojka" ima većinu, čekamo prijedlog SDP-a, ističe šef Kluba vijećnika SDA.

- To je, inače, takva politička struktura čovjeka. Vedran Dodik (SZSG) i Srđan Srdić su priče u gradu koje kupe po 400 glasova glasača, kojima, onda, trguju u naredne četiri godine. To će se dešavati sve dok ne izmijenimo nešto u Izbornom zakonu - smatra dr. Stevanović.

Slaviša Šućur, Dragan Vikić i Jovan Divjak imena su o kojima se proteklih dana špekuliše da bi mogla preuzeti poziciju gradonačelnika, a to nam je potvrdio i sam Šućur.

- Tačno je da sam imao neke prijateljske kontakte, međutim, nisam zainteresovan za tu poziciju, jer sam i previše bio u politici i preporodio se kad sam izašao iz te cijele priče. Nemam želje i to je sad daleko od mene - iskren je Šućur.

Bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića iznenadili smo informacijom da je i njegovo ime u igri. Ističe da s njim još niko nije razgovarao.

SDA BEZ PRIJEDLOGA

- Vjerovatno su to špekulacije, o tome nisam razmišljao. Na Sudu imam sudski proces koji je pri kraju i tome sam najviše posvećen kako bih svu tu ljagu skinuo sa sebe. Nepravda je napravljena, ne samo Bogićeviću nego i svim građanima Sarajeva - kaže Vikić.

SDA još nema kandidata za funkciju prvog čovjeka grada i najvjerovatnije ga, kako nam je potvrdio Vedad Deljković, šef Kluba vijećnika ove stranke, neće ni predlagati.

- "Trojka" ima većinu, čekamo prijedlog SDP-a i njihov dogovor - govori Deljković.

O informacijama o navodnom kriminalu u Gradskoj upravi, kaže da takva saznanja treba prijaviti Tužilaštvu.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...