ISTRAŽIVANJE "SB-a": NEKA IM JE BOT NA POMOĆI: Pratili smo godinu dana komentare jednog "bota-samoubice" na "KLIX-u"; Pogledajte šta sanja, šta mu se dešava, koga mrzi, voli, trača, vrijeđa (VIDEO)

Ono što je Radončić u politici, zaštićena vrsta, to je u pravosuđu za "Nostringsa" Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Svaki put kada se u medijima ili unutar međunarodne zajednice u BiH pokrenulo pitanje Tegeltijine odgovornosti, ovaj bi bot na "Klixu" istovario gomilu komentara, uvredljivih i denuncijantskih, okrivljujući i klevećući pojedine novinare, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, kao i Tegeltijine oponente u pravosuđu, najčešće Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

  • Politika

  • 30. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 20

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM "SLOBODNE BOSNE"

"Ovi uhljupi iz DF-a sa žutog portala "Slobodna Bosna" preselili se na Klix i pišu gluposti svojstvene samo njima i SDA. Hajvani shvatite da narod nije stoka."

Ovo je jedan od blizu 500 komentara (nelektorisanih) koje je u posljednjih nešto više od godinu dana na portalu "Klix" ostavio čitatelj-korisnik koji se oglašava pod pseudonimom "Nostrings". Često, opsesivno, uvredljivo i prostačko spominjanje našeg portala bio je inicijalni impuls da se pozabavimo kolokvijalno kazano botom "Nostringsom", što bi se reklo, red je da mu uzvratimo pažnju i interesiranje. Nije to bio nimalo lagan posao iz više razloga. Prvi je taj što su komentari ovog "korisnika" u toj mjeri nečitki, nepismeni i gramatički neodrživi da je potreban ozbiljan napor da se dešifrira sadržaj komentara i dokuči njihov smisao. U teoriji koja se bavi fenomenom botova, moguće je naći objašnjenje da mnogi od tih anonimnih internet-ratnika namjerno prave gramatičke greške, koriste se tipfelerima i glume neukost da bi sakrili svoj pravi identitet ili socijalno, strukovno, obrazovno porijeko i status. Po svemu sudeći, kod našeg "Nostringsa" to nije slučaj, on je izvorno, "ontološki” nepismen, neobrazovan i jezički "nepotkovan". On piše, recimo, kako ne želi da pravi "samo reklamu", čime ne pravi samo reklamu užasnom školsko-obrazovnom sistemu nego i cjelokupnoj akademskoj zajednici, kojoj, iz svega napisanog i komentarisanog to se može zaključiti - i sam pripada.

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA PRIRODNOG GLUPANA

Termin "bot" koji se u ovdašnjem javnom i digitalnom prostoru odomaćio, skraćenica je od riječi "robot". O botovima se najčešće govori u pejorativnom smislu, kao ljudima-automatima, osobama koje ne koriste vlastiti mozak nego su samo produžetak nekog kolektiviteta i "šireg interesa", najčešće stranačkog, koji ovu vrstu javne komunikacije koriste kao oruđe za obračun sa protivnicima i afirmaciju vlastitog političkog, ekonomskog, kulturnog modela.

Već dugo vremena nije nikakva tajna kako političke stranke, ne samo one najjače i najbogatije nego i sve druge, "uzgajaju" svoje farme botova, plaćenih da u digitalnom svijetu promiču interese stranke, njenih lidera i vode virtuelne ratove protiv konkurencije. Već je, također, ustaljen stereotip o "sendvičima" kao platežnom sredstvu kojim stranke nagrađuju angažman i lojalnost svojih botova.

Naš "Nostrings", za kojeg nismo provjeravali da li se, pored "Klixa", javlja i na nekim drugim platformama, slobodni je strijelac, "bot-samotnjak", nije dio šire botovske zajednice. On, za razliku od kolega, profesionalnih botova, koji koriste algoritme i vještačku inteligenciju, preferira prirodnu glupost, organsku kvarnost i generički prostakluk.

No, "Nostrings", koji je, iz onoga što se može zaključiti iz 500-ak njegovih komentara (u prosjeku po jedan dnevno) o širokom spektru tema, javni intelektualac koji se u tajnosti, pod okriljem anonimnosti i digitalne bezbrižnosti obračunava sa jednim dijelom političke, pravosudne, univerzitetske, medijske... scene, služeći se jezikom ulice, huliganskog linča, nasilja, dok istovremeno ne krije svoje favorite sa suprotne, po njemu prave strane.

"Nostrings", što bi se reklo, ima jasnu i prepoznatljivu "agendu". Na stranačkoj i političkoj sceni njegovi su napadi usmjereni na Stranku demokratske akcije, Demokratsku frontu, Narod i pravdu, a nakon protjerivanja Saveza za bolju budućnost iz sarajevske Kantonalne vlade, i na Našu stranku. Najpogrdnije i najprimitivnije uvrede ovaj je bot "sačuvao" za Sebiju Izetbegović te Damira Arnauta, državnog poslanika. Njemu ne može oprostiti što je napustio Savez za bolju budućnost, čiji je lider Fahrudin Radončić jedini političar za kojeg sveznadar "Nostrings" nije našao niti jedne zamjerke ni u jednom od više stotina komentara. Rijetko, odnosno nikada ovaj aktivista se ne osvrće na lidere stranaka izvan Sarajeva, Dodikov SNSD, odnosno HDZ BiH i Dragana Čovića

ZA FAHRA I TEGELTIJU, "UBITI" PTICU OSMICU

Ono što je Radončić u politici, zaštićena vrsta, to je u pravosuđu za "Nostringsa" Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Svaki put kada se u medijima ili unutar međunarodne zajednice u BiH pokrenulo pitanje Tegeltijine odgovornosti, ovaj bi bot na "Klixu" istovario gomilu komentara, uvredljivih i denuncijantskih, okrivljujući i klevećući  pojedine novinare, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, kao i Tegeltijine oponente u pravosuđu, najčešće Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH. Uočljivo je da fanatična podrška ovog bota Tegeltiji jenjava nakon njegove smjene, a potpuno prestaje nakon što se bivši šef pravosuđa BiH pridružio kabinetu Milorada Dodika i svojim javnim komentarima potpuno demaskirao stvarnu poziciju, ulogu i misiju koju je godinama uspješno skrivao. Pored ostalog i zahvaljujući hvalospjevima mreže anonimnih simpatizera-botova.

Interesi i afiniteti "Nostringsa" se, očito je, u potpunosti poklapaju sa političkim i medijskim djelovanjem Fahrudina Radončića, mete su im iste, povremeno ih zajednički mijenjaju (Ranko Debevec je tako prevalio put od profesionalca do kriminalca kojeg treba uništiti, profesionalno i privatno). Jedino po čemu se bot-samotnjak izdvaja od medijskog uzora iz "Tornja" jeste njegov stepen i intenzitet zainteresiranosti za zbivanja, prije svega kadrovske prirode, na Univerzitetu Sarajevo. Tamošnji "Radončić",  odnosno favorit, mu je rektor Rifat Škrijelj, njegovu stručnost i principijelnost "Nostrings" okiva u zvijezde, a sve njegove protivnike, najčešće iz medicinske sfere, nemilosrdno i sistemski "potapa", denuncira, vrijeđa iz udobne anonimnosti? Posebne simpatije ovaj bot ima za Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta i člana Senata Univerziteta, kojeg brani od medijskih prozivki.

Ko je "Nostrings", čime se bavi kad ne "visi" na "Klixu", koji mu je interes da se iscrpljuje svakednevnim komentarisanjem svega, svačega i svakoga? Tim se pitanjima nismo bavili, jer iako je, po svemu sudeći, riječ o pojedincu, a ne grupi, farmi botova, ovaj je fenomen značajan i inspirativan kao tip ponašanja, a ne ovaj ili onaj lik. Riječ je o stanju duha, niskoplafoniranog, ograničenog, ali drskog, bestidnog, gotovo na granici psihopatologije. Riječ je o javnom djelovanju posredstvom tajnih metoda!

Nedavno je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv izvjesnog Jasmina Mulahusića, koji godinama iz Luksumburga, gdje živi, šalje otrovne, uvredljive, šovinisitčke prijeteće poruke i komentare, upućene najčešće ovdašnjim novinarima, javnim radnicima, političkim liderima. Ako išta razlikuje Mulahusića i čini ga "časnijim" od gomile drugih botova, poput ovdje tretiranog "Nostringsa", to je njegova odluka da svoje ogavne objavljotine potpisuje imenom i prezimenom. Razlikuje ih, naravno, i to što je "agenda" nasrtljivog anonimusa "Nostringsa" krajnje prihvatljiva za Tužilaštvo BiH, jer imaju iste "mete", iako je riječ o istoj vrsti medijske, moralne, duhovne kloake kakvu proizvodi radikalni taliban Mulahusić iz Luksemburga.

Uostalom, uvjerite se u sve što je napisano sami na grafičkom pregledu "najljepših" komentara "usamljenog bota" "Nostringsa", kojeg objavljujemo u prilogu.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...