TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Evo zbog čega se drastično smanjio broj prekršajnih kazni zbog prekoračenja brzine

U automobilu se vozač često zaboravi, noga malo jače pritisne papučicu gasa i evo problema.

  • Auto

  • 31. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 0

Negdje su ograničenja brzine toliko niska da vam se čini da bi ljudi hodali brže od vas. No, brzina je u statističkim podacima najvažniji razlog za nastanak saobraćajnih nesreća i nju, očigledno, treba obuzdati. U automobilu se vozač često zaboravi, noga malo jače pritisne papučicu gasa i evo problema. Vozite brže od dopuštenih 50 kilometara na sat i baš se u blizini nađe neki policajac s kamerom. Slijedi rasprava i neminovna kazna, koju ništa ne može umanjiti.

Seat je proveo istraživanje u Velikoj Britaniji. Želio je naglasiti svoj sistem inteligentnog praćenja ograničenja brzine, ali je napravio i model po kojem bi se broj kazni za prekoračenje brzine značajno smanjio kada bi svi koristili taj sistem s kamerom koja prati znakove i računarskim sistemom koji prilagođava brzinu ograničenjima.

Britansko Ministarstvo saobraćaja naglašava da oko 50 posto vozača vozi brže od ograničenja na cestama na kojima je ono postavljeno na 48 km/h (30 milja na sati), a 47 posto vozača ignorira ograničenja brzine na autocestama.

Sa sistemom u automobilima, automatskim prepoznavanjem saobraćajnih znakova i održavanjem brzine, vozači u Velikoj Britaniji bi uštedjeli 327 miliona funti. Naime, toliki je iznos kazni koje policija ne bi naplatila.

Podsjetimo, Europska unija je proglasila obaveznom ugradnju sistema inteligentnog praćenja ograničenja brzine od maja 2022. godine, ali vozač će i dalje moći isključiti tu opciju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...