NASJEO CIJELI SVIJET: Volkswagen u Americi ipak neće promijeniti ime, bila je to prvoaprilska šala

Filijala njemačkog automobilskog diva Volkswagen AG objavila je lažnu vijest da će u Sjedinjenim Državama poslovati pod imenom "Voltswagen of America", jer ono bolje oslikava orijentaciju kompanije na proizvodnju elektrovozila, ali je u srijedu priznala da je riječ o prvoaprilskoj šali.

  • Auto

  • 31. Mar. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Međutim, na društvenim mrežama prvoaprilska šala dočekana je kritikama jer su se neki komentatori prisjetili skandala što ga je njemački proizvođač izazvao lažiranjem rezultata na testiranjima ispušnih plinova za svoje dizel modele, zbog čega je godinama varao i kupce i regulatore. 

"Volkswagen of America neće promijeniti ime u Voltswagen. Ta je objava bila u duhu prvoaprilskih šala kako bi popratila lansiranje električnog vozila ID.4 SUV te istaknula našu predanost prelasku na potpuno električnu mobilnost", rekao je portparol. 

Glasnogovornik Volkswagena u Njemačkoj nazvao je promjenu imena "krasnom idejom" s fokusom na marketing.

"Od samog početka cilj je bio privući pažnju na važnu korporativnu i industrijsku temu u SAD-u. Velika količina pozitivnih povratnih informacija na društvenim mrežama pokazuje da smo postigli taj cilj. Istovremeno, žalimo ako neki misle da smo pretjerali", rekao je za AFP portparol Volkswagena Christoph Ludewig.

Drugi najveći proizvođač automobila na svijetu, VW se nada udvostručiti isporuke električnih vozila i pojačati profit ove godine prelaskom na potpuno električna vozila. 

Neki vodeći ljudi VW-a nezadovoljni su što što njihovi električni modeli u SAD-u ne privlače toliko pozornosti kao Tesla ili General Motors.

Volkswagen cilja investirati 16 milijarda eura u elektrifikaciju i digitalizaciju do 2025. te se obvezao prodati miliona električnih vozila u svijetu do 2025.

Volkswagen je 2015. godine priznao da se koristio protivzakonitim softwareom kako bi varao na testovima za dizelske motore u SAD-u, što je izazvalo najveću krizu korporacije koja ju je stajala 32 milijarde eura za isplatu kazni, sudskih troškova i oporavka.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...