DIREKTOR SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ODUŠEVLJEN TURSKOM: "Oni su šampioni u zdravstvenoj zaštiti u 2021. godini!"

"Turska je jak šampion u zdravstvenoj zaštiti u 2021. godini", izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus te dodao da će, kada ta zemlja proizvede vakcinu, pomoći pravičnoj raspodjeli vakcina, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 01. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 1

Ghebreyesus je govorio na webinaru o COVID-19 koji se održava dva puta nedeljno, na kome su govorili i ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca, ali i Carl Bildt, bivši švedski premijer, koji je nedavno imenovan za specijalnog izaslanika WHO.

Generalni direktor WHO-a i ministar zdravlja Turske saglasili su se da je potrebna proizvodnja vakcine globalno bez da intelektualno vlasništvo bude problem.

"Vjerujemo da ćemo uskoro proizvesti našu vakcinu. Budite uvjereni da će vaš poziv zemljama proizvođačima vakcina u Turskoj naići na jasan odgovor", rekao je Koca.

On je dodao da će "turska vakcina sigurno biti ponuđena za upotrebu cijelom čovječanstvu.

"Trenutno, 100 zemalja nema pristup vakcinama protiv koronavirusa, što je razlog zbog kojeg će vakcina proizvedena u Turskoj biti ponuđena cijelom čovječanstvu", rekao je turski ministar.

Na to je generalni direktor WHO-a rekao da je saglasan da je lokalna proizvodnja veoma važna, te da je WHO spremna da pomogne zemljama.

"Mislim da bi se ubuduće na pravičnost raspodjele vakcina moglo odgovoriti povećanjem lokalnih i regionalnih kapaciteta u proizvodnji, a takođe smo tražili odricanje od intelektualne svojine da bismo pomogli da se proizvodni kapacitet značajno proširi", izjavio je Ghebreyesus.

U Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Indija i Južna Afrika pozvale su na odricanje od pravila trgovine i intelektualne svojine (TRIPS) za vakcine protiv COVID-19, ali još uvijek nisu postigle konsenzus u tom svjetskom trgovinskom tijelu.

Ghebreyesus i Koca su govorili i o solidarnosti sa zdravstvenim radnicima.

Oni su naveli da je i prije pandemije koronavirusa bio prisutan manjak od najmanje 18 miliona medicinskih radnika, te da dok se radi na zajedničkom okončanju pandemije i oporavku, zdravstveni radnici moraju biti na prvom mjestu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...