KLJUČNI LJUDI PRAVOSUĐA: Podnesene disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić i Ranka Debevca

Tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH, i to tačke 8, odnosno nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, te tačke 17, odnosno propuštanja iz neopravdanih razloga da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

  • Vijesti

  • 02. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 0

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH, i to tačke 8, odnosno nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, te tačke 17, odnosno propuštanja iz neopravdanih razloga da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, piše Klix.ba.

Protiv nje je podnesena i tužba iz tačke 22, odnosno zbog ponašanja u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Prva tačka disciplinske tužbe protiv tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić odnosi se na svjesno zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Druga tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

U pogledu treće tačke, navodi se odnose na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana.

Tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 56 Zakona o VSTV-u BiH, i to po tački 19, a to je "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća", te tačke 22 - zbog ponašanja u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Prva tačka disciplinske tužbe protiv tuženog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca odnosi se na neprimjeren kontakt s osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Druga tačka disciplinske tužbe se odnosi na upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju s tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku.

U pogledu treće tačke, radi se o namjernom davanju nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Ured disciplinskog tužioca ne može komentarisati postupak koji je u toku.

"Napominjemo da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija. Ured disciplinskog tužioca predano radi na jačanju odgovornosti pravosuđa kroz disciplinsku odgovornost nosilaca svih pravosudnih funkcija u cilju osiguranja odgovornog i efikasnog pravosudnog sistema građanima Bosne i Hercegovine", navode iz UDT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...