DRAMATIČNO SPAŠAVANJE AMERIČKOG PILOTA: Iznad Mrkonjić-Grada Vojska Republike Srpske oborila je američki F-16, a kada su stigli specijalci, počela je utrka s vremenom…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 04. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 1

Glavni junak naše današnje priče je američki pilot Scott O’Grady, čovjek čija je dramatična priča ekranizirana na velikom platnu.

Naime, 2. juna 1995. godine dogodio se incident po kojem je snimljen film „Iza neprijateljskih linija“ (engl. Behind Enemy Lines) s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom u glavnim ulogama.

S neba iznad BiH srušen je američki zrakoplov tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O’Grady sigurno se izbacio prije nego što je avion uništen i padobranom se spustio u bosanske planine.

Za razliku od filma, avion F-16 je jednosjed, pa je O’Grady bio sam u njemu. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić Grada, na području pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Avion je srušen protuzračnim raketnim sistemom tipa 2K12 Kub. Nakon slijetanja padobranom pilot O’Grady namazao je lice blatom. Kada su srpske jedinice došle u blizinu, spasio se legnuvši licem prema zemlji.

Vojnici su udarali puškama po zemlji u blizini njega, ali ga nisu otkrili. Skrivao se po planinama šest dana jedući lišće, travu i insekte. U misiju spašavanja krenuli su američki marinci s dva teška Sea Stallion helikoptera i 51 vojnikom, poletjevši s nosača helikoptera USS Kearsarge na Jadranu.

Uspješno su pokupili O’Gradyja, no kad su se helikopteri vraćali, srpski su ih gađali protuzračnim raketama i pucali na njih iz ručnog oružja. Helikopteri su zadobili rupe od metaka, ali su se ipak uspjeli sigurno vratiti na nosač aviona.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...