OVO JE 10 NAJBOGATIJIH LJUDI NA SVIJETU: Zajedno imaju 1,15 biliona dolara, dvije trećine više nego prošle godine!

Jeff Bezos je četvrtu godinu zaredom najbogatiji čovjek u svijetu, objavio je časopis "Forbes". Osnivač Amazona vrijedi 177 milijardi dolara, što je 64 milijarde više nego prošle godine zahvaljujući velikom rastu vrijednosti Amazonovih dionica. 

  • Svijet

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 1

Najviše je napredovao Elon Musk, koji je lani bio tek 35. na listi sa 24,6 milijardi dolara imovine. On je samo u proteklih godinu dana zaradio nevjerovatne 126,4 milijarde dolara i s ukupno 151 milijardom 'se lansirao' na drugo mjesto. Najviše to može zahvaliti 700-postotnom rastu cijene dionice Tesle. 

Većinski vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), francuski tajkun Bernard Arnault bio je i ostao treći na listi, ali je i on gotovo udvostručio bogatstvo, na 150 milijardi dolara. 

Četvrti je i dalje Bill Gates, osnivač Microsofta, sa 124 milijarde dolara. 

Peti je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg sa 97 milijardi, a slijedi ga najuspješniji svjetski investitor Warren Buffett sa milijardom manje. 

Osnivač Oraclea Larry Ellison vrijedi 93 milijarde dolara, dvojica osnivača Googlea Larry Page i Sergey Brin vrijede 91, odnosno 89 milijardi dolara, a prvih deset zaključuje indijski tajkun i najbogatiji Azijac Mukesh Ambani sa 84,5 milijarde.

Najbogatija žena svijeta je vlasnica L'Oreala Francoise Bettencourt Meyers sa 73,6 milijarde dolara i ukupno je 12. na listi. 

Desetorica najbogatijih vrijede 1,15 biliona dolara, što je za dvije trećine više nego prošle godine. 

Sjedinjene Države i dalje imaju najviše milijardera, 724, ali ih Kina sustiže sa 698 milijardera. U Evropi ih je 628. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...