SVE ŠTO TREBATE ZNATI: Deset najvažnijih pitanja o "AstraZeneci"; Na šta treba paziti, koje su uobičajene nuspojave, a šta traži hitnu...

...ljekarsku intervenciju.

  • Jeste li znali

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Mnogi građani u regiji zbunjeni su i uplašeni trebaju li se vakcinisati "AstraZenecom".

Zagrebački "Jutarnji list" pokušao je odgovoriti na neka od najčešćih pitanja koja muče većinu kojima je ponuđeno vakcinisanje vakcinom AZ.

1. Što je o vakcini AZ zaključila EMA?

EMA je preporučila da se u podacima o vakcini "AstraZenece" unose i informacije da su moguće kao vrlo rijetke nuspojave i slučajevi krvnog ugruška, ali ne mijenja zasad ništa od svojih preporuka o toj vakcini. EMA, kao i dosad, ističe da su "koristi od vakcinisanja "AstraZenecinom" vakcinom znatno veće od mogućeg rizika".

2. Koliko je dosad prijavljeno slučajeva krvnih ugrušaka?

Na 34 miliona vakcinisanih vakcinom AZ u EU i Velikoj Britaniji EMA je do 4. aprila zabilježila 169 slučajeva sinusne i 53 slučaja tromboze trbušnih vena, što daje neželjen trombotički događaj na više od 153.000 vakcinisanih. "Pojava je očito iznimno rijetka i primijećena je kao posljedica činjenice da su cijepljeni deseci milijuna ljudi. U tako velikim kampanjama cijepljenja nije ni čudno zabilježiti medicinski neuobičajena stanja s obzirom na varijabilnost pojedinaca u populaciji", rekao je imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.

3. Koje su uobičajene nuspojave kod vakcina AZ?

Većina ljudi prijavila je drhtavicu, slabost, povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima i glavobolju 8 do 24 sata nakon vakcinisanja. No, te nuspojave nestaju nakon dva-tri dana.

4. Na koje simptome treba posebno obratiti pažnju nakon vakcinisanja?

Svi vakcinisani koji od 5. dana nadalje osjete kratkoću daha, bolove u prsima, jaku i trajnu glavobolju, probleme s vidom, bolove u trbuhu, oticanje nogu, pojavu modrica na tijelu ili na mjestu uboda, trebaju se hitno javiti ljekaru, jer je riječ o medicinski ozbiljnim stanjima koja mogu ugroziti zdravlje i život.

5. Ako se pojave nuspojave, je li to izlječivo?

Da, važno je da se što prije javite ljekaru koji će, onda, primijeniti odgovarajuće terapije za krvne ugruške.

6. Postoji li povezanost krvnih ugrušaka sa spolom?

Najviše slučajeva tromboze pojavilo se kod žena mlađih od 60 godina. No, u Europi je dosad vakcinisano 60 posto žena i 40 posto muškaraca. Peter Alet iz EMA-e kaže da su mogući uzrok tromboza kod mlađih žena i kontraceptivne pilule. Na 10.000 žena koje uzimaju kontraceptive pilule, pojavljuju se oko četiri slučaja krvnih ugrušaka. No, stručnjaci upozoravaju da su teške tromboze kod teških oblika Covida-19 značajno češće, odnosno može se pojaviti kod 20 do 30 posto pacijenta. Također se naglašava da su te tromboze moguće i u slučaju da se neko tokom dvije sedmice nakon vakcinisanja zarazi Covidom, da nema simptome i da se to onda tumači kao posljedica vakcinisanja.

7. Postoji li povezanost krvnih ugrušaka s dobi?

EMA tvrdi da se slučajevi krvnih ugrušaka ne mogu povezati s dobi, ali neke su zemlje uvele dobna ograničenja. Naprimjer, u Velikoj Britaniji se vakcinom AZ više neće vakcinisati mlađi od 30 godina. "Čini se da je rizik povezan s godinama, možda je - ali podaci su slabiji o tome - povezan sa spolom. Dakle, što ste stariji, to je manji rizik od te vakcine, a ujedno je veći rizik od Covida pa jednadžba rizika i koristi zaista jako usmjerava prema vakcinisanju", rekao je za BBC vodeći britanski epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea.

8. Smijem li na svoju ruku uzeti aspirin ili sličan lijek prije ili poslije vakcinisanja?

Ne, uzimanje antikoagulansa ili lijekova poput aspirina na svoju ruku nije dobra ideja, jer i ti lijekovi imaju nuspojave. O svakom se lijeku morate konsultirati s ljekarom.

9. Mogu li odbiti vakcinisanje "AstraZenecom" i tražiti drugo?

Svako može odbiti vakcinisanje "AstraZenecom" ili nekom drugom vakcinom, ali onda mora čekati da dođe na red kad stigne neka druga vakcina. No, u tom se slučaju izlaže opasnosti da se tokom tog čekanja zarazi koronavirusom, što je sasvim sigurno značajno veći rizik od vakcinisanja "AstraZenecom". Naime, to je visoko učinkovita vakcina protiv originalnog soja koronavirusa iz Wuhana i britanskog soja koji je sad dominantan u Hrvatskoj.

10. Trebam li nakon prve doze vakcine AZ primiti i drugu?

Da, onima koji su primili prvu dozu vakcine AZ savjetuje se da prime i drugu dozu bez obzira na dob, i to 12 sedmica nakon prvog vakcinisanja. Izuzetak su osobe koje su nakon prve doze vakcine AZ imale probleme sa zgrušavanjem krvi: njima se ne savjetuje druga doza te vakcine. 

Image
Amanuel Sileshi/AFP

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...